Jana Havligerová: OKD je Babišův volební trumf

Konec tězby v dolu 9.května ve Stonavě

Konec tězby v dolu 9.května ve Stonavě Zdroj: CTK

Nekončící agonie největší české důlní společnosti OKD má svůj spodní proud, smrtelně nebezpečný pro sociální demokraty. Předseda ČSSD Sobotka je jako bývalý ministr financí spojený s privatizací firmy a jako premiér ponese odpovědnost za „záchranu“ černouhelných dolů.

Možné je zvolit i jiný příměr, možná přiléhavější. Socialisté sedí na sudu s prachem a rozbušku drží v ruce ministr financí. Je na šéfovi ANO, kdy ji odpálí. Jestli už před krajskými volbami, anebo až v následujícím roce před volbami parlamentními. Což může být doba, kdy se naplno projeví všechny důsledky případného zastavení nebo útlumu hornické činnosti.

Aktivita ministra Babiše je nepřehlédnutelná, její cíl čitelný. Pokud se mu podaří převzít iniciativu a postavit se do role zachránce, mnoho získá, přitom nic neriskuje. Do karet mu hrají všechny okolnosti v čele s aktuálními nepřijatelnými návrhy skupiny AHG. K ruce má ministra spravedlnosti, který je ochoten nevídaným tempem připravit insolvenční zákon týkající se výhradně hornických společností.

Záda mu kryje prezident, který řečmi o znárodnění OKD dává jasně najevo, že s firmou spjatou s podnikatelem Bakalou je potřeba bez milosti zatočit. Mimochodem vlivu na řešení kauzy se Zeman rozhodně nehodlá vzdát, dnes o ní bude jednat s ministrem průmyslu.

OKD, zdá se, hrozí krach se všemi chaotickými důsledky. Vláda má v takovém případě omezené možnosti. Buď bankrotu přihlížet, nebo se dohodnout s AHG na převzetí podniku. I když vláda nebude platit dluhy soukromých vlastníků, jak neustále zdůrazňuje nejen premiér, obě varianty budou finančně náročné a politicky draze zaplacené. A ztráta politického kapitálu padne především na hlavy socialistů. ČSSD může jako protitah nanejvýš obětovat ministra průmyslu Mládka, a to stačit nebude.

Pokud se dnes mluví o ostravských dolech, padají jenom silná slova – na jedné straně o krachu a na druhé o vydírání a vytunelované firmě. Přesto je zřejmé, že bankrotový chaos si nepřeje ani jedna strana. Že není v zájmu věřitelů a akcionářů OKD, je nabíledni. Ale dovolit si ho nemůže ani vláda, rozhodně ne těsně před krajskými volbami. Takže musí hledat co nejméně bolestný a právně nevyvratitelný způsob, jímž by stát doly převzal. Nebo alespoň úplně neztratil kontrolu nad případným insolvenčním řízením.

Právě k tomu směřuje speciální úprava příslušného zákona, kterou by měl ministr Pelikán dnes předestřít vládním kolegům. Pokud kabinet nenajde jiné řešení, bude muset jednat rychle a po něm i sněmovna. Jinak hrozí, že by hlavní insolvenční řízení mohlo být vedeno v zahraničí.

V zájmu vlády samozřejmě je vyhlášení insolvence co nejvíce oddálit. Na tom budou ministři docela jistě pracovat rukou společnou. Rivalita mezi ČSSD a ANO, ztělesněná Mládkem a Babišem, půjde na čas stranou. Ostatně jak už řečeno, Babiš nemá co ztratit. S odpálením sudu s prachem může klidně počkat do parlamentních voleb.