Jarolím chce vyloučení ministra dopravy Dobeše z Věcí veřejných

Tomáš Jarolím (vpravo) v dopise kolegům ve straně podpořil předsedu Radka Johna

Tomáš Jarolím (vpravo) v dopise kolegům ve straně podpořil předsedu Radka Johna Zdroj: profimedia.cz

Tomáš Jarolím, který rozdmýchal svou výzvou k odchodu Věcí veřejných z koalice současnou vládní krizi, se dnes kritickým dopisem obrátil ke svým spolustraníkům. Nejvíce mu leží v žaludku ministr dopravy Pavel Dobeš. Kvůli tomu, že Dobeš odmítl podat demisi v souladu s usnesením stranického grémia, bude Jarolím žádat jeho vyloučení ze strany.

„Jako člen krajské rady Ústeckého kraje budu ještě před příštím grémiem prosazovat přijetí krajského usnesení, které požaduje vyloučení ministra dopravy Pavla Dobeše z našich řad, neboť jeho tisková konference a prohlášení, že nedodrží závazné usnesení grémia a nepodá rezignaci na funkci ministra dopravy, jak se osobně zavázal na grémiu, jasně ukazují na hrubé a úmyslné porušení stanov,“ uvedl Jarolím.

Návrh na vyloučení člena pro hrubé porušení stanov je třeba předložit na jednání grémiu, a Jarolím už není jeho členem, přednese svou žádost prostřednictvím krajské rady.

Jarolím ve čtvrek rezignoval na funkci místopředsedy VV právě proto, že ministři VV nepodali v souladu s usnesením stranického grémia demise. Nejjasněji svůj postoj vyjádřil právě ministr dopravy.

Přesto po své rezignaci uvedl, že dosáhl svého cíle a inicioval nová jednání koalice a nové parametry vládních a koaličních priorit.

„Bohužel sleduji v současné době trend některých členů strany, zejména některých poslanců, o jakémsi přehodnocování ideového pojetí strany. Z rétoriky některých našich členů a poslanců sleduji snahu o smířlivost a větší loajálnost k našim koaličním partnerům. Mám dokonce pocit, že jde o „kamarádíčkování se“ a bezmeznou spolupráci,“ stěžuje si Jarolím v dopise, který dnes zveřejnil.

V rozporu s původní ideou VV je snaha označovat nejmenší koaliční stranu jako liberární nebo jako „sociální pojistku“.
Jarolím podpořil předsedu strany Radka Johna, kterého naopak pražské buňky VV vyzývají k demisi. Johna podle něj nemůže nikdo podezřívat ze sympatií k tunelářům a politikům likvidujícím tento stát. „Obávám se, že lidé, kteří hledali cestu, jak naši stranu rozdělit, pokračují ve svém úmyslu,“ uzavřel Jarolím.