Je čas věšet pravičáky a vyvlastňovat, píše komunistický zastupitel

Vlajka Sovětského svazu

Vlajka Sovětského svazu Zdroj: reuters

Výzvu k násilí proti pravici a vyvlastnění majetku podnikatelů napsal do svého profilu na sociální síti Facebook člen zastupitelstva Prahy 8 a asistent místopředsedy KSČM Jiřího Dolejše Jaromír Petelík.

Aktualizováno 27. října, 23.55: Příspěvek na facebookové stránce byl pravděpodobně falešný. Prozrazuje to symbol hvězdy na obrázku, který vidí pouze majitel dané stránky, nikoli samotní uživatelé. Upozornil na to Michal Zlatkovský.

––––––

Předsedkyně Sněmovny Miroslava Němcová na Petelíka příští týden podá trestní oznámení. Vedení obvodní organizace KSČM v Praze 8 se od Petelíkových výroků distancovalo.

„Je čas rozvěšet pravičáky po městech republiky, vyvlastnit násilím všechny podnikatele, do desátého kolena zabavit majetky jejich rodinám…,“ napsal podle serveru Novinky.cz. Petelík na svůj Facebook. Výzva už na jeho stránkách není a podle jeho spolustraníků je Petelíkův telefon nyní nedostupný.

„Považuji toto vyjádření za naplnění skutkové podstaty trestného činu vyhrožování násilím jednotlivci a skupině osob a jsem rozhodnuta podat příští týden trestní oznámení,“ řekla Němcová.

Předseda OV KSČM v Praze 8 Zdeněk Nagovský uvedl, že výroky, které se objevily na Petelíkově Facebooku, považuje za zcela nepřijatelné. „Jsou v zásadním rozporu s politikou KSČM a nehodné zastupitele. Jako předseda obvodního výboru KSČM Prahy 8 se od nich zcela distancuji,“uvedl a dodal, že se Petelíka pokoušeli kontaktovat, ale bez úspěchu. „Jakmile se s ním spojíme, požádáme ho o vysvětlení. Věc bude řešit v nejbližší době Výkonný výbor OV KSČM Prahy 8,“ uvedl Nagovský.

Podle Němcové v tomto případě nejde jen o nějakou hru či nešťastné vyjádření. „Vůbec mě nezajímá, zda se představitelé komunistické strany od tohoto muže distancují či nedistancují. Je to pořád ta stejná rovina a jde od Gottwalda, který se jezdil do Moskvy učit jak zakroutit demokratům krkem, a dokonale to udělal. Vyvraždil tady s komunistickými představiteli tisíce lidí,“ uvedla Němcová.

„Výroky komunistických představitelů, jako zastupitele Prahy 8 Petelíka, je třeba brát vážně. Jako varování před tím, jak přemýšlejí a co by nás také mohlo čekat za jejich vlády,“ napsala ve vyjádření místopředsedkyně vlády Karolína Peake (LIDEM).