Je Nečas na ministry TOP 09 krátký? Ne tak úplně

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Ani za neomluvené absence na jednáních vlády nehrozí ministrům TOP 09 žádný pracovněprávní postih, premiér Petr Nečas (ODS) jim proto nemůže snížit osobní ohodnocení, platy nebo rozeslat výstražné dopisy. Jako jakýkoliv jiný šéf jim ale může „znepříjemňovat život“ a například rozhodovat o otázkách, které strana odmítá.

Ukázalo se to tuto středu, kdy vláda projednala vznik funkce státního tajemníka pro evropské záležitost. Ta je přitom trnem v oku šéfovi diplomacie a předsedovi TOP 09 Karlu Schwarzenbergovi.

„Ministři nejsou zaměstnanci Strakovy akademie. Platy či prémie pobírají od svých ministerstev,“ řekl deníku E15 člen ústavně-právního výboru Poslanecké sněmovny za občanské demokraty Marek Benda. Podle něj ale Nečas jako ministerský předseda stanovuje bod po bodu program jednání svého kabinetu. „Nemusí zařazovat návrhy ministrů TOP 09 a naopak může jednat o jiných tématech. Také může ministry zavalit úkoly, které jim bude vracet k přepracování. Jsou to ovšem jen příklady,“ dodal Benda.

Podobnou „schválnost“ už Nečas předvedl právě se státním tajemníkem. Podle ČTK byl tento bod skrytý pod nenápadně znějícím názvem „Návrh změny jednacího řádu vlády“, který nepředkládal nikdo jiný než premiér.
Nečas řekl, že z neúčasti ministrů TOP 09 na zasedání vlády vyvodí důsledky. „Budu kolem toho něco dělat, nebudu to ale říkat přes novináře,“ konstatoval premiér. Podle něj TOP 09 porušila jednací řád vlády už minulý týden.

Strana trvá na tom, že se její ministři řádně omluvili. „Jasně jsme zdůvodnili svoji neúčast. Zachovali jsme se přesně podle jednacího řádu vlády, byli jsme zastupováni svými náměstky,“ odmítl kritiku šéf rezortu práce a sociálních věcí Jaromír Drábek. Podle TOP 09 je její požadavek na odchod úředníka Ladislava Bátory z ministerstva školství kvůli jeho vazbám na pravicové extrémisty pádný důvod k neúčasti na zasedání kabinetu. Stranu včera kritizoval prezident Václav Klaus, který se Bátory několikrát zastal. Chování ministrů prý nepovažuje za důstojné. „Ať si to řeší vláda. Je to jejich vzájemná hra, nevyplývá z ní pro prezidenta žádná specifická úloha,“ prohlásil Klaus.

Čtete rádi E15.cz? Nominujte nás v anketě v kategorii zpravodajství.