Po výbuchu v pardubické Explosii zemřel nejvíce popálený muž. Exploze zranila čtyři pracovníky

Explosia

Explosia Zdroj: ČTK

Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO), který dorazil v pátek na místo neštěstí.
Explosia
Explosia
Explosia (ilustrační foto)
5
Fotogalerie

Jeden ze zaměstnanců zraněných při pátečním výbuchu v pardubické Explosii v sobotu zemřel v pražské vinohradské nemocnici. Oznámil to mluvčí Explosie Martin Vencl.

Při výbuchu byli zraněni čtyři lidé, tři skončili na popáleninovém centru vinohradské nemocnice v Praze. Čtvrtý vážně zraněný byl v pátek večer převezen z Fakultní nemocnice Hradec Králové na popáleninové centrum Fakultní nemocnice v Brně.

V Praze byli všichni tři zranění v kritickém stavu v umělém spánku na jednotce intenzivní péče. Podle dřívějších informací záchranářů měl jeden z nich popáleniny na více než devadesáti procentech těla. Mluvčí Explosie odmítl říct, zda zemřel právě tento pacient. Nic bližšího podle něj firma s ohledem na rodinu uvádět nebude. 

Mluvčí vinohradské nemocnice Tereza Romanová později řekla, že zemřel nejvíce popálený muž. Stav dvou ostatních se nezměnil, dodala.

Soustrast rodině vyjádřil i ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO). "Všem blízkým vyjadřuji nejhlubší soustrast. Snažíme se taktně o pomoc rodině, pomůžeme případně i organizačně, podle potřeb a souhlasu blízkých," řekl v neděli Havlíček.

Čtvrtý zraněný byl po výbuchu převezen se zraněním hlavy a popáleninami do hradecké fakultní nemocnice. "Večer byl převezen na popáleninové centrum do Brna. Byl ve vážném, ale stabilizovaném stavu. Napojen byl na plicní ventilaci," řekl v sobotu lékařský náměstek hradecké fakultní nemocnice Zdeněk Tušl. Mluvčí Fakultní nemocnice Brno řekl, že nemocnice na přání rodiny informace o stavu pacienta sdělovat nebude.

Požár vypukl v pátek v 7:20 v budově, kde se suší střelný prach. Poté následovala takzvaná deflagrace, menší forma výbuchu doprovázená tlakovou vlnou. Místo, kde exploze nastala, je zničené. Provozu společnosti se exploze výrazně nedotkla.

Pro zjištění příčin výbuchu byly vytvořeny čtyři vyšetřovací komise, a to firmy, Báňského úřadu, policie a hasičů. "Platí pomoc a dohled nad vyšetřováním příčin nehody," uvedlo v neděli ministerstvo na twitteru.

Havlíček v neděli řekl, že ministerstvo vše monitoruje. "Brzy podáme zprávu," dodal. Policie se začala případem zabývat pro podezření z ublížení na zdraví z nedbalosti.

Firma Explosia je výrobce výbušnin, existuje od roku 1920. Novodobým vlastníkem byla skupina Agrofert. Od roku 2002 ji stoprocentně vlastní stát, akcie drží ministerstvo průmyslu a obchodu. Společnost loni zaměstnávala zhruba 700 lidí.

Výbuchy s oběťmi na životech v pardubické Explosii

Duben 1929 - Při dvou výbuších během pouhých čtyř dnů zemřelo sedm lidí. První exploze 26. dubna si vyžádala dva mrtvé, druhá pak měla dokonce pět obětí.

10. dubna 1937 - Dopolední výbuch v semtínské továrně si vyžádal čtyři mrtvé a 18 raněných.

10. ledna 1938 - V továrně na výbušniny v Semtíně explodovala vojenská trhavina methalit, zemřeli čtyři dělníci. Výbuch bylo slyšet až v Pardubicích.

7. ledna 1944 - V sušárně puškového prachu se vznítil střelný prach, což způsobilo nejtragičtější výbuch za dobu existence továrny. Zahynulo tehdy deset dělníků. Pamětníci výbuch připisují sabotážní akci českých odbojářů.

28. května 1984 - V chemičce Synthesia v Pardubicích-Semtíně explodoval sklad se střelným prachem. Neštěstí si vyžádalo pět mrtvých, 200 zraněných a značné materiální škody. Síla výbuchu byla ničivá - po bytelném skladišti zůstala v zemi až sedm metrů hluboká jáma o průměru deset metrů. Budova samotná pak prakticky zmizela.

26. června 1995 - Výbuch v provozu prosévání černého prachu závodu Explosia smrtelně zranil jednoho pracovníka. Dřevěný objekt, kde se proséval černý prach, byl výbuchem zcela zdemolován, zničeno bylo i zařízení na prosévání.

20. dubna 2011 - Výbuch v areálu pardubické firmy Explosia. Exploze zničila dva železobetonové podzemní objekty, další budovy poškodila. V objektu se vyráběl Perunit, což je trhavina dynamitového typu. Exploze usmrtila čtyři lidi, dalších devět se zranilo. Přesnou příčinu neštěstí se nepodařilo určit.

1. listopadu 2019 - Při ranním výbuchu v pardubické továrně na výbušniny a střelivo Explosia byli vážně zraněni čtyři lidé. Jeden z nich v sobotu v pražské vinohradské nemocnici zemřel. Exploze nastala po požáru ve výrobě střelného prachu, provoz je zničený. Příčinu neštěstí zjišťují čtyři komise. Tři další vážně zranění lidé zůstávají v nemocnicích.