Jednání o penzijní novele bylo přerušeno. Babiš odmítl opustit řečniště

Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů

Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů Zdroj: ČTK / Krumphanzl Michal

Schůze Poslanecké sněmovny k snížení valorizace důchodů
Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů
Místopředseda Sněmovny Karel Havlíček
Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů
Mimořádná schůze Sněmovny k návrhu na omezení mimořádné červnové valorizace důchodů
8
Fotogalerie

Předseda ANO Andrej Babiš odmítl dnes večer respektovat rozhodnutí koaliční většiny ve Sněmovně o omezení řečnické doby pro všechny a opustit řečniště. Kolem něj se shromáždili poslanci opozice, aby zabránili případnému Babišovu vyvedení ze sálu. Schůze dolní komory proto musela být dnes večer přerušena. „Já tady budu mluvit, kolik chci,“ uvedl ostře Babiš na žádost předsedajícího schůze Jana Bartoška (KDU-ČSL), aby řečnický pult opustil.

Debatu ve sněmovně sledujeme v ONLINE přenosu níže.

Vláda je podle předsedy ANO a bývalého premiéra Andreje Babiše absolutně neschopná snížit inflaci. Měla by vyvlastnit polostátní společnost ČEZ. Babiš to řekl na pátečním jednání Sněmovny v rámci dalšího dlouhého projevu, jehož cílem je alespoň oddálit schvalování sporné vládní novely o omezení růstu penzí. Šéf ANO také zopakoval, že jediným receptem na snížení inflace je zastropování cen elektřiny, k čemuž vyzýval už před rokem. Náklady by podle expremiérových představ měl zaplatit ČEZ.

Babišovo páteční vystoupení trvalo zhruba dvě a půl hodiny. „Vy jste totálně impotentní řešit tu inflaci,“ vzkázal kabinetu Babiš. Vytkl mu také to, že nezvyšuje mzdy, aby se jejich poměr k důchodům nesnižoval. „Řešení je jednoduché. Navyšte ty platy lidem,“ uvedl expremiér. Po hodině a deseti minutách vlastního vystoupení Babiš stejně jako uplynulou noc pokračoval v předčítání projevů svých stranických kolegů, kteří je nemohli přednést ve zrušené obecné rozpravě.

Od úterka trvá v Poslanecké sněmovně schůze k omezení červnové valorizace důchodů. Vláda plánuje ve stavu legislativní nouze prosadit novelu zákona o důchodovém pojištění, která od června oproti nedávným předpokladům připraví seniory a také invalidy či vdovy a vdovce o tisíc korun měsíčně. Opozice se snaží jednání blokovat a zrychlené schvalování penzijní novely v legislativní nouzi zpochybňuje stejně jako zdůvodnění takového postupu hrozbou značných hospodářských škod. Sněmovní debatu provázejí rozsáhlé obstrukce, dosud trvala asi 45 hodin. K nynějšímu hlasování se dolní komora propracovala po 58 hodinách od úterního zahájení jednání.

Sněmovna souhlasila navzdory odporu opozice s tím, že projedná spornou vládní novelu o snížení červnového růstu důchodů zkráceně. Nebude se tedy konat první čtení a finální třetí kolo se bude moci uskutečnit hned po druhém čtení, v němž budou poslanci podávat k předloze pozměňovací návrhy.

Několikahodinové projevy Okamury a Babiše

Schválení programu předcházela ve středu zhruba sedmihodinová debata. Předseda opozičního ANO Andrej Babiš během ní vystoupil s více než tříhodinovým projevem, lídr SPD Tomio Okamura na rozdíl od svého úterního sedmihodinového vystoupení tentokrát hovořil jen přes dvě hodiny. Netajili se přitom tím, že záměrem jejich dlouhých projevů je zablokovat hlasování o vládním návrhu.

Babiš ve své řeči odběhl daleko od tématu penzí. Vládě vytýkal například odklad stavebního zákona nebo nedostatečnou potravinovou soběstačnost Česka. Opět vládu vyzval, aby návrh zákona o snížení valorizace penzí stáhla a projednala jej s opozicí.  

Stávající starobní důchod činí v průměru 19 440 korun, což je už teď historicky nejvyšší číslo, a v červnu i po nižší valorizaci přesáhne 20 tisíc korun. Jde také o rekordní poměr průměrné penze vůči průměrné mzdě, který vždy dosahoval přibližně 41 procent, zatímco nyní se blíží 50 procentům.

„Stáhněte ten návrh dokud je čas,“ řekla v úterý na úvod svého proslovu předsedkyně poslanců ANO Alena Schillerová, která už předem avizovala, že si do sněmovny vezme spacák a natočila o tom i video na své sociální sítě. Očekává se tak, že schůze bude trvat dlouho. 

VIDEO: Rostoucí důchody jsou problémem pro rozpočet

Video placeholde
• Videohub

Podle ministra financí Zbyňka Stanjury (ODS) je změna nutná, v opačném případě by penzijní systém začal krachovat a do budoucna by přestal být udržitelný. Pokud by vláda novelu zákona neprosadila, letos vzrostou výdaje na důchody po výjimečné červnové valorizaci způsobené inflací o 34,4 miliardy korun a v příštím roce o 58,8 miliardy. Navrhovaná předloha sníží tyto částky o více než polovinu.

O úpravě schématu pro mimořádné valorizace rozhodl kabinet minulé pondělí. Oproti předpokládaným 1770 korunám, o něž měly v průměru penze od června už potřetí výjimečně vzrůst, to má být pouze o 760 korun. Všichni mají dostat plošně přidáno 400 korun, zásluhová procentní část se zvýší o 2,3 procenta. Podle nynějších pravidel by se zásluhový díl zvedl o 11,5 procenta.

Opozice vytýká vládě, že s návrhem přišla až nyní. Na schůzi Poslanecké sněmovny slíbila koaličním zákonodárcům „peklo“. „Obstrukce dávají smysl proto, aby to vláda nestihla prosadit,“ řekla Schillerová.     

Vláda argumentuje tím, že ministři se přesné parametry červnové valorizaci dozvěděli až z dat Českého statistického úřadu, která získali 10. února. „Po třech dnech se vláda rozhodla, spustila připomínkové řízení. A v pondělí 20. února jsme to schválili. Uděláme všechno proto, aby změna zákona prošla,“ uvedl Stanjura.