Jihočeští studenti stávkují proti komunistické radní

Stávka studentů

Stávka studentů Zdroj: ctk

Na několika středních jihočeských školách a Pedagogické fakultě Jihočeské univerzity začala dnes v 9:00 hodinová stávka. Studenti vyjadřují protest proti tomu, že školství v kraji vede radní za KSČM. Stávku vyhlásilo třeboňské gymnázium a postupně se k němu připojily střední školy z Českých Budějovic, Soběslavi, Jindřichově Hradci, Kaplici, Táboru, Prachaticích nebo Písku.

„Nechceme, aby zástupce totalitní strany navrhovala odvolávání ředitelů škol v kraji. A hlavně protestujeme proti koalici ČSSD a KSČM,“ uvedl v téměř zaplněné aula třeboňského gymnázia vůdce tamních studentů Dominik Hořejší. Zahájil tím diskusi na téma komunismus v Česku a Československu.

Volby v Jihočeském kraji vyhrála ČSSD, která vytvořila koalici s KSČM. Zastupitelé na prvním zasedání zvolili radní pro školství Vítězslavu Baborovou (KSČM), což vyvolává v kraji už několik dní emoce. Před zvolením Baborové učitel třeboňského gymnázia Martin Rosocha sepsal petici proti tomu, aby krajské školství vedl zástupce komunistů. Petici k dnešku podepsalo přes 9000 lidí. Studenti třeboňského gymnázia minulé pondělí vstoupili do stávkové pohotovosti a postupně je podpořily další školy včetně Jihočeské univerzity.

Nevoli jihočeských studentů podpořilo například i vedení literárního PEN klubu. Jménem předsedy Jiřího Dědečka vyzvali jihočeského hejtmana Jiřího Zimolu, zda by znovu nezvážil obsazení místa radní pro školství.

David Klimeš: Rudé krajské školství