Jurečka chce dokončit návrh zákona o příspěvku pět tisíc korun pro rodiny

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka Zdroj: Blesk:Jakub Poláček

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka
2
Fotogalerie

Návrh zákona s přesným nastavením příspěvku 5000 korun na dítě do 18 let pro domácnosti s ročním příjmem do milionu korun hrubého plánuje ministerstvo práce dokončit a předložit příští týden. Další týden by předlohu pak mohla projednat vláda. Podle plánu by peníze rodiče mohli začít dostávat ve druhé polovině července. Po jednání vlády to dnes řekl ministr práce Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Norma má stanovit, jak se o peníze bude žádat, který úřad bude žádosti vyřizovat, jak se bude posuzovat příjem domácnosti či jak se bude podpora vyplácet. Jurečka podrobnosti dnes nesdělil a požádal o trpělivost. Řekl, že přesné parametry a postup upraví paragrafy chystaného zákona. Upřesnil pouze, že by se pětitisícová dávka určitě neměla zahrnovat do příjmu při posuzování nároku na jiné dávky.

„Já mám ambice, abychom příští týden dokázali mít paragrafové znění, které bychom poslali do krátkého meziresortního připomínkového řízení tak, abychom byli další týden schopni materiál předložit na vládě, abychom stihli legislativní proces tak, že bychom ho mohli mít hotový v průběhu června a spouštět první platby ve druhé polovině července,“ uvedl Jurečka.

Petr Fiala o příspěvku pěti tisíc korun pro rodiny s příjmem do 1 milionu

Video placeholde
• Martin Bartkovský

Před týdnem řekl, že jeho ministerstvo řeší, jak se budou domácnosti posuzovat a jak se budou jejich příjmy kontrolovat. Zmínil využití údajů z několika registrů a úředních databází. Zatím není jasné, jaké úřady by měly podporu vyřizovat. Úřady práce, které mají dávky na starosti, jsou nyní přetížené. Ministr už dřív mluvil o případném zapojení České správy sociálního zabezpečení či finančních úřadů.

Podle některých expertů na sociální problematiku by se místo vytváření paralelního systému pro jedinou dávku měl upravit dosavadní systém dávek, aby byl jednodušší, pružnější a efektivnější. K řešení dopadů cen doporučují zvýšení příspěvků na bydlení, přídavků na děti a životního minima i daňové slevy převedené do bonusu. Jurečka dnes zopakoval, že ministerstvo pracuje kvůli inflaci na návrhu navýšení normativních nákladů pro zvýšení příspěvků na bydlení a životní minimum chce kabinet zvednout od července.

Jurečka už dřív uvedl, že vládě předložil 12 návrhů opatření na podporu rodin ke zvládání dopadů zdražování. Kabinet předminulý týden vybral čtyři. Vedle plánovaného příspěvku 5000 korun na dítě jsou to dotace na zřízení a rozšíření dětských skupin, zamýšlená možnost pobírat vyšší rodičovskou po kratší dobu pro rodiče s nízkým výdělkem a záměr snížit odvody zaměstnavatelům u částečných úvazků.