K žádnému brutálnímu úniku informací nedošlo, trvá na svém šéf vyšetřovací komise

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti

Pavel Blažek, ministr spravedlnosti Zdroj: ctk

Pavel Blažek
Pavel Blažek, Václav Klaus
Robert Šlachta
Robert Šlachta
plk. Mgr. Robert ŠLACHTA, ředitel ÚOOZ SKPV.
6
Fotogalerie

Pokud bylo záměrem vypuštění informace to, že se zabrání reformě policie, tak to je obrovská či strategická chyba, uvedl poslanec Pavel Blažek s tím, že podřízený Roberta Šlachty a někteří žalobci řekli výroky, které nikdy neprokážou.

Úniky informací v kauze Šlachtagate se nepotvrdily, zbytečně rozbouřily politickou scénu a zkomplikovaly reorganizaci policie. Po předposledním jednání poslanecké vyšetřovací komise to řekl její předseda Pavel Blažek (ODS).

Poslanci vyslechli olomoucké státní zástupce Pavla Šeredu a Jarmilu Ošlejškovou, kterých se ptali hlavně na údajný únik informací v kauze zmanipulovaných IT zakázek. Bývalý detektiv Jiří Komárek v souvislosti s toto kauzou nařkl policejního prezidenta Tomáše Tuhého z "brutálního úniku informací".

Blažek prohlásil, že pokud bylo záměrem vypuštění informace to, že se zabrání reformě policie, tak to je obrovská či strategická chyba. "V zásadě řekli výroky, které podle mého názoru nikdy neprokážou," řekl Blažek. Odpůrci podle něj dostali argumenty, které získat vůbec nemuseli. Zbytečně se pak rozbouřila politická scéna a následně musela vzniknout sněmovní komise.

Z dosavadního vyšetřování komise vyplynulo, že zprávy o úniku informací nebyly pravdivé a že nikdo z okolí Tuhého neposílal varovnou SMS o chystaném zásahu protikorupční policie. "Žádný brutální únik informací potvrzen ve vyšetřování nebyl," řekl Blažek. Státní zástupci přitom tvrdí, že informace z vyšetřování unikaly.