Kapsch se kvůli zpoždění projektů propadl do ztráty

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Jiri Kotatko

Rakouská společnost Kapsch TrafficCom, která se zabývá dopravními systémy, se ve fiskálním pololetí propadla do ztráty. Důvodem bylo zpoždění v realizaci některých velkých projektů. Čistá ztráta činila sedm milionů eur, zhruba 178,2 milionu korun, ve srovnání se ziskem 22,4 milionu eur ve stejném období loni.

Tržby skupiny, která vybudovala rovněž systém výběru mýta na českých dálnicích, se snížily o 27,1 procenta na 203,4 milionu eur. Firmě se však podařilo získat významné nové zakázky ve Spojených státech. Nové projekty by měly mít pozitivní dopad na její hospodaření ve druhé polovině roku.

Kapsch neposkytl bližší výhled na druhou polovinu roku. Pouze uvedl, že v září začal plánovaný velký projekt v Bělorusku, napsala agentura APA.

:

Za ujeté kilometry v rámci mýtného systému na českých dálnicích a některých silnicích první třídy začali dopravci platit od počátku roku 2007. V loňském roce se na mýtném v Česku vybralo rekordních 8,13 miliardy korun a za roky, po které je mýtný systém v provozu, stát vybral celkem 31,9 miliardy korun.