Karel Havlíček se ujal ministerstva dopravy

Karel Havlíček

Karel Havlíček Zdroj: Blesk

Karel Havlíček s premiérem Andrejem Babišem
Ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček vystoupil 18. listopadu 2019 v Praze na tiskové konferenci po zasedání Rady hospodářské a sociální dohody ČR.
3
Fotogalerie

Vicepremiér a současný ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO) se ujal funkce ministra dopravy. Havlíček nahradil Vladimíra Kremlíka (za ANO), kterého premiér Andrej Babiš v pondělí odvolal kvůli zakázce k elektronickým dálničním známkám. Havlíček povede resorty dopravy a průmyslu současně, podle Babiše až do konce volebního období.

Kremlík podle Babiše manažersky nezvládl situaci kolem zakázky k elektronickým dálničním známkám. Bývalý ministr novinářům řekl, že by v souvislosti se zakázkou nyní možná postupoval jinak, protože dříve nevěděl o některých personálních skutečnostech okolo zakázky. Blíže je však nespecfikoval. Na ministerstvu by ovšem měl zůstat, premiér ve čtvrtek MF Dnes řekl, že se stane náměstkem ministra.

IT systém, který by zahrnoval mimo jiné e-shop či mobilní aplikaci, měla za 401 milionů korun zajistit společnost Asseco Central Europe. Zakázka se však stala terčem kritiky z řad IT odborníků, opozice i premiéra. Vadilo jim zejména to, že Státní fond dopravní infrastruktury, který má přípravu systému na starosti, vybíral dodavatele v utajovaném režimu, a ne v otevřené soutěži. Zakázka navíc podle nich byla předražená. Havlíček ve čtvrtek oznámil, že zakázka bude zrušena.

Kvůli situaci kolem dálničních známek Babiš také vyzval k odstoupení náměstka ministra dopravy Tomáše Čočka a ředitele SFDI Zbyňka Hořelicu. Havlíček ve čtvrtek řekl, že jejich budoucnost bude řešit hned po nástupu do úřadu.

Karel Havlíček skončil v karanténě >>>

Havlíček se stal v pořadí devatenáctým ministrem dopravy samostatné České republiky. Jeho předchůdce byl ve funkci od konce loňského dubna, kdy nahradil odstoupivšího Dana Ťoka (za ANO). Kremlík se tehdy stal členem vlády společně právě s Havlíčkem, který na konci dubna nastoupil do čela ministerstva průmyslu a obchodu. Propojení funkcí ministra dopravy a ministra průmyslu a obchodu by podle Babiše mohlo v budoucnu vést ke spojení obou resortů.