Katolická církev investovala do škol přes sto milionů

Investice do církevního školství dosáhly sta milonů

Investice do církevního školství dosáhly sta milonů Zdroj: E15, Michal Nosek

Římskokatolická církev v Česku za poslední rok investovala do školství částku, která převyšuje 100 milionů korun. Nejvíce prostředků šlo do rekonstrukcí objektů stávajících církevních škol či školských zařízení, další peníze pak směřovaly do nákupu budov.

Další finanční prostředky církev každý rok vynakládá na rozvojové projekty, školní či mimoškolní aktivity studentů a podporuje rovněž studenty z rodin v obtížné situaci.

Římskokatolická církev provozuje prostřednictvím diecézí nebo farností 67 škol a školských zařízení, od mateřských až po gymnázia či vyšší odborné školy. V letošním školním roce začne žákům sloužit nová Církevní základní a střední škola v Plzni, kterou 1. září slavnostně otevře plzeňský biskup Tomáš Holub, otevření kompletně zrekonstruované církevní základní školy při Cyrilometodějském gymnáziu v Prostějově se ve stejný den zúčastní olomoucký arcibiskup Jan Graubner. Již 31. srpna se slavnostně otevírá nová mateřská škola v Moravských Budějovicích. Dalších 38 zařízení mají na starosti jednotlivé řády a kongregace či Kolpingovo dílo (jejich výdaje nejsou v uvedených investicích církve zahrnuty.

“Oblast církevního školství je pro nás velmi důležitá sféra lidské činnosti a snažíme se ji velmi podporovat, neboť jsme přesvědčeni o tom, že je to pro nás jedna z nejlepších investic a vkladů pro dobro této společnosti, kterou můžeme udělat. Jde o přínos pro lidi bez rozdílu vyznání. Kvalitní vzdělávání a výchova prostřednictvím školství je zkrátka jedna z nejdůležitějších věcí, kterou můžeme a máme druhému dát. Je to již od nepaměti náš úkol, který se snažíme naplnit i v dnešních podmínkách,” říká nastupující generální sekretář České biskupské konference Stanislav Přibyl.

Největší církevní investice do školství v posledním roce
projektcena
kompletní rekonstrukce církevní školy při Cyrilometodějském gymnáziu Prostějov35 milionů
investice do centra pro rodinu a sociální péči a Mateřská škola v Brně, Biskupcově ulici30,5 milionu
výstavba nové mateřské školky JABULA v Moravských Budějovicích 17 milionů
koupě budovy základní školy sv. Zdislavy v Ostravě17,6 milionu
zateplení budov Biskupského gymnázia, Základní školy a Mateřské školy Bohosudov (město Krupka)5,6 milionu
rekonstrukce prostor Církevního gymnázia Plzeň5,6 milionu
investice do vybavení a rekonstrukce vnitřní části budovy pro novu církevní základní a střední školu v Plzni 2,5 milionu
zahájení rekonstrukce Arcibiskupského gymnázia v Kroměřížicelkem 110 milionů korun (2016-2018)