Kauza H-Systemu nekončí. Stíhání za vyvádění majetku trvá

Klienti zkrachovalé firmy H-System

Klienti zkrachovalé firmy H-System Zdroj: ctk

Trestní stíhání podnikatele Luďka Fabingera, který je viněn z vyvádění majetku vytunelované společnosti H-System, pokračuje. Fabinger čelí obvinění, že nelegálním způsobem získal rekreační areál v Rabyni u Slapské přehrady. Původně patřil zakladateli H-Systemu Petrovi Smetkovi. Areál obstavený policií měl přitom připadnout poškozeným klientům vytunelované firmy. V kauze H-Systemu přišlo nejméně 1095 lidí o více než 980 milionů korun.

Státní zástupci podali na začátku loňského roku na Fabingera obžalobu kvůli poškozování věřitele a maření výkonu úředního rozhodnutí. Případ se týká nelegálního odstranění nemovitostí tak, aby nemohly být uspokojeny nároky věřitelů. Podle žalobců také přihlásil fiktivní pohledávky do insolvenčního řízení s úmyslem zkrátit uspokojení a práva věřitelů společnosti H-System.

Obvodní soud pro Prahu 2 v první polovině letošního roku stíhání Fabingera zastavil. Podle něj se u prvního skutku neprokázalo, že jde o trestný čin. U druhého, že by jej spáchal Fabinger. Se stížností proti tomuto rozhodnutí však nyní uspěli žalobci. Pražský městský soud původní rozhodnutí zrušil a případ vrátil k novému projednání, potvrdila dnes ČTK mluvčí soudu Markéta Puci.

Společnost H-System uzavřela po svém založení v roce 1993 se stovkami zájemců smlouvy o výstavbě a převodu bytů a domků v okolí Prahy. Na podzim 1997 ale firma zkrachovala, když stihla dokončit jen 34 rodinných domů. Majoritní akcionář H-Systemu Smetka podle soudů převáděl peníze na jiné společnosti, odpykává si za to 12 let vězení. Smetka tvrdil, že je nevinný. Hájil se tím, že zájemce o dostupné bydlení nepodvedl, jen mu prý nevyšel podnikatelský záměr.