Kauza Rath: žalobce chce poslat manžele Kottovy na devět let za mříže

Petr Kott a Kateřina Kottová

Petr Kott a Kateřina Kottová Zdroj: ctk

Žalobce Petr Jirát navrhl Krajskému soudu v Praze v kauze exposlance Davida Ratha (dříve ČSSD) manželům Petrovi a Kateřině Kottovým oběma osm až devět let vězení a propadnutí majetku. Podle něj exšéfka kladenské nemocnice a náměstek krajských nemocnic organizovali korupci ve Středočeském kraji týkající se veřejných zakázek ve stavebnictví a zdravotnictví.

Podnikatelce Ivaně Salačové navrhl podmínku za spolupráci při vyšetřování. Pro ostatních šest obžalovanýchchce dva až šest let vězení, nebo podmínky.

Dnešní jednání se týká devíti z 11 obžalovaných - případ Ratha a organizátorky údajně podezřelých tendrů Lucii Novanské je vyloučen do jiných termínů.

Podle státního zástupce postupovali Kott a jeho nynější žena, tehdy ještě Kateřina Pancová promyšleně jako organizovaná skupina, přičemž Rath prý o všem věděl a měli v něm „krytí“ coby v hejtmanovi Středočeského kraje.

Salačové může pomoci její ochota spolupracovat

Jirát dále navrhuje pro spolupracující Salačovou tříletý podmíněný trest odložený na pět let. Podle něj se výraznou měrou svým přiznáním podílela na odhalení celé skupiny. Soud teprve rozhodne, zda uzná její spolupracující pozici. Jinak jí hrozí až osmileté vězení.

Kott o přestávce při jednání novinářům řekl, že s navrhovaným trestem nesouhlasí a žalobce je podle něj „gigantický demagog“. Jeho manželka ani jejich obhájce Tomáš Sokol se nevyjádřili. Dalšími obžalovanými jsou například manažeři Konstruktivy Branko Pavel Drážďanský a Tomáš Mladý. Jejich firma se podílela na stavební zakázce, kterou údajně provázela korupce. Jirát navrhuje oběma pět let vězení.

U zbylých obžalovaných se návrhy pohybují od dvou do šesti let, nebo je to podmínka - manažerovi zdravotnické firmy Puro-Klima Martinu Jirešovi navrhuje Jirát pět až šest let vězení, jednateli zdravotnické firmy Hospimed Jindřichu Řehákovi pět let a manažerovi další zdravotnické firmy B. Braun Medical Janu Hájkovi dva roky. Manažer stavební firmy Pohl Václav Kovanda by měl podle žalobce dostat tříletou podmínku s odkladem na čtyři až pět let.

Žalobce Petr Jirát: Soud projednává ukázkový příklad promyšleného ovlivňování zakázek

Jirát svými návrhy ukončil závěrečnou řeč, kterou začal číst před soudem v úterý, kdy rozebíral stavební zakázky. Žalobce se zaměřil na tendry ve zdravotnictví. Již dříve řekl, že by na obžalobě nic neměnil, a důkazy prý ještě při hlavním líčení, které trvá od srpna 2013, zesílily.

Soud podle něj projednává ukázkový příklad promyšleného ovlivňování zakázek. „Je to úplné popření modelu veřejné soutěže a předem vymyšlená taktika,“ dodal. „Ačkoli o všem informován, nechával špinavou práci na svých lidech, tedy na Pancové s Kottem. Jen hlasoval na krajské radě pro určité materiály a pak si přijel pro díl úplatku. Typický příklad páchání trestné činnosti organizovanou skupinou,“ tvrdí o Rathově roli.

Do zdravotnických tendrů se podle Jiráta sice mohl přihlásit neomezený počet firem, ale Kott s Pancovou a pořadatelem soutěží prý nastavili podmínky tak, že je mohly splnit jen zhruba tři společnosti - Puro-Klima, Hospimed a B. Braun Medical. „Tyto firmy se stále točí v zakázkách, jen si mění role výherců soutěže,“ dodal Jirát.

Podle obžaloby se korupce ve Středočeském kraji týkala stavebních a zdravotnických zakázek. Rathovi hrozí až 12 let vězení. Vinu popírá, protože podle něj byly tendry pod vícenásobnou kontrolou.

Kauzu Rath odstartoval policejní zásah v květnu 2012
Výběr hlavních událostí v případu Davida Ratha, který je spolu s dalšími obžalovaný z korupce (žalobce dnes soudu navrhl tresty pro část obžalovaných):
2012:
14. května - Poslance ČSSD a středočeského hejtmana Ratha zadržela policie u domu ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové v Rudné u Prahy. U sebe měl sedm milionů korun.
15. května - Státní zástupkyně oznámila, že Rath byl obviněn z přijetí úplatku za zmanipulování zakázky na opravu buštěhradského zámku. Policie začala stíhat další lidi, mimo jiné exposlance ODS a Rathova spolupracovníka Petra Kotta, Pancovou a šéfy dvou stavebních firem.
16. května - Soud poslal Ratha do vazby. Poslanec rezignoval na funkci krajského zastupitele a tím na funkci středočeského hejtmana, vystoupil z ČSSD. Poslanecký mandát si ponechal.
5. června - Sněmovna souhlasila s Rathovým stíháním.
18. července - Policie doručila do Sněmovny žádost o možnost stíhat Ratha kvůli údajné korupci při nákupu vybavení pro kolínskou, kladenskou a mladoboleslavskou nemocnici.
20. srpna - Soud stanovil Rathovi pro propuštění z vazby kauci 14 milionů korun. Nadřízený soud ale rozhodnutí zrušil.
7. září - Sněmovna vydala Ratha k dalšímu trestnímu stíhání.
2013:
1. března - Protikorupční policie navrhla obžalovat Ratha a deset jeho spoluobviněných.
15. března - Soud rozhodl o Rathově propuštění z vazby na dvoumilionovou kauci. Odvolací soud však rozhodnutí zrušil.
5. dubna - Státní zástupce podal soudu obžalobu na Ratha a deset spoluobviněných.
7. srpna - Kauzu začal projednávat Krajský soud v Praze. Rath zopakoval, že se žádného trestného činu nedopustil; vinu odmítli Pancová i Kott.
Ministerstvo pro místní rozvoj se připojilo k soudnímu řízení jako poškozený, ministerstvo financí se s nárokem na náhradu škody nepřipojilo a také zástupce Středočeského kraje oznámil, že kraj se k trestnímu řízení nepřipojí, protože není schopen vyčíslit škodu.
5. listopadu - Nejvyšší soud rozhodl, že trestní řízení s Rathem může pokračovat, protože ho nechrání poslanecká imunita.
11. listopadu - Vrchní soud propustil Ratha z vazby.
2014:
2. ledna - Ústavní soud rozhodl, že justice při prodlužování vazby porušila Rathova základní práva. V únoru 2015 přiznalo ministerstvo spravedlnosti Rathovi nárok na odškodnění.
17. prosince - Rath neuspěl s ústavní stížností na údajnou podjatost soudce Roberta Pacovského, který řeší jeho případ.
2015:
9. ledna - Rath neuspěl u odvolacího soudu se žádostí o vrácení milionů zabavených v roce 2012 při domovní prohlídce.
5. února - Soud vyloučil k samostatnému projednání případy Lucie Novanské, Pavla Drážďanského a Tomáše Mladého. Důvodem byly zdravotní a jiné problémy jejich advokátů. Mladého s Drážďanským soud posléze vrátil zpět do původního hlavního líčení, z něhož naopak ze zdravotních důvodů vyloučil Ratha.
4. března - Žalobce navrhl pro Kotta a jeho manželku Kateřinu (dříve Pancovou) trest osm až devět let vězení a propadnutí majetku. Pro Ivanu Salačovou navrhl žalobce podmínku za spolupráci při vyšetřování. Pro ostatních šest obžalovaný žádá dva až šest let vězení, nebo podmínky.