KKCG prodává těžbu v Pákistánu a Jemenu

Těžba ropy

Těžba ropy Zdroj: profimedia.cz

Pákistánská polostátní firma Pakistan Petroleum (PPL) chce odkoupit od českého miliardáře Karla Komárka podíl v těžařské společnosti MND Exploration and Production (MND). Uvádí to zdroje z pákistánského ministerstva ropného průmyslu. Podle pákistánského finančního deníku Business Recorder jsou k mání pákistánská a jemenská aktiva MND.

Firma MND Exploration and Production je londýnskou dcerou Komárkovy skupiny KKCG se zaměřením právě na Pákistán a Jemen. V obchodě jde především o aktiva v Pákistánu: v ložisku Sawan má skoro osmiprocentní podíl na těžbě a průzkumných licencích, dále pak podíly na ložiskách Harnai, Ziarat a Barkhan. V Jemenu je MND přítomno v jednom ložisku. Prodej firmě PPL má logiku, neboť například v Sawanu se už obě firmy potkávají. I další naleziště může PPL využít, včetně toho jemenského.

Podle zdroje Business Recorder z vedení PPL firma transakci už v principu schválila: „PPL už vybrala finančního poradce, který spolu s ostatními konzultanty a týmem PPL hodnotí detaily návrhu.“

Pokud by se prodej uskutečnil, Komárek by se zase o trochu více odpoutal od svého původního byznysu – průzkumu, těžby a prodeje ropy a zemního plynu. Naopak by se potvrdila nedávná slova společnosti, že chce „rozšiřovat investiční portfolio o společnosti z nových segmentů a oborů, ve kterých vidíme potenciál na růst do budoucna“. Po koupi podílu v Sazce se skupinou PPF nyní KKCG vstoupila do sektoru IT koupí firmy Informační linky (mimo jiné vlastníka čísla 1188) a zajímá se prý i o aukci kmitočtů pro rychlé mobilní sítě.