Klaus v nové knize nezastírá zklamání z dnešního světa

Václav Klaus

Václav Klaus Zdroj: mediafax

Prezident Václav Klaus tuto středu představí svoji novou knihu My, Evropa a svět. Ohlíží se v ní zpět na uplynulých 23 let po pádu komunismu. Nejedná se ale o paměti. Kniha podle Klause vyjadřuje "jisté zklamání" nad tím, jak nejen Česká republika, ale dnešní svět vypadá.

Klaus podle svého webu musí „velmi nerad konstatovat, že je svět, ve kterém teď žije, daleko socialističtější, ne-li komunističtější, tedy v každém případě nesvobodnější, než si tehdy, v prvotním nadšení a elánu, představoval“.

„Tento můj pocit zklamání, respektive obhajoba a vysvětlení tohoto mého dnešního pocitu, je předmětem této knihy. Je současně i naznačením důvodu, proč byla napsána,“ uvedl prezident.

Kniha se podle něj pokouší 'vystopovat' klíčové, uzlové, zlomové body tohoto období, které k tomu všemu přispívaly.

Podle Klause bylo před dvaceti lety jasno: Česko potřebovalo více svobody a méně státu. „Na rozdíl od socialistů všech barev a „vyznání“ (z nichž někteří sami sebe klamou tím, že se nazývají zcela jinak) jsme neměli žádné ambice dosahovat konkrétních věcných cílů. Nechtěli jsme větší nivelizaci příjmů, pozitivní diskriminaci, méně emisí CO2, kratší pracovní týden a delší dovolenou, větší či menší islamizaci světa a ani další podobné věci. Ty měly být výsledkem svobodné společenské interakce, nikoli před závorku vytknutým cílem. V tom ostatně vidím zásadní odlišnost mezi námi a socialisty všeho druhu,“ píše Klaus v knize My, Evropa a svět, jejíž úryvek zveřejnil deník Dnes.

Z kapitalismu a svobody je v současnosti podle Klause ale opět, téměř neviditelně a potichu, každodenně ukrajováno. „Naše přibližování se k EU znamenalo a znamená odvracení se od kapitalismu,“ vidí končící prezident jasně, kde je jádro problému.

V další knize se Klaus chystá vysvětlit amnestii

Prezident, který z Hradu odejde 7. března, chystá také další z řady knih mapujících jeho dvě pětiletá funkční období, pravidelně totiž vydává publikaci o uplynulém roce ve svém úřadu. Mluvčí prezidenta Radim Ochvat řekl, že je v plánu vydání Roku desátého.

Nedávno hlava státu představila knihu, kterou vydal vznikající Institut Václava Klause, v němž chce prezident působit po svém odchodu z Hradu. Kniha je sborníkem textů o nedávné Klausově amnestii, ve společnosti široce kritizované. Publikace nazvaná Spor o amnestii obsahuje mimo jiné text kontroverzního rozhodnutí, Klausova veřejná vyjádření k amnestii a reakce politiků na ní.