Koalice se dohodly, vláda bude mít 18 členů. Zeman přijme Fialu až na normálním pokoji

První setkání koalic o sestavování vlády a Sněmovny: Předseda ODS Petr Fiala a předseda STAN Vít Rakušan (13.10.2021)

První setkání koalic o sestavování vlády a Sněmovny: Předseda ODS Petr Fiala a předseda STAN Vít Rakušan (13.10.2021) Zdroj: ČTK / Šulová Kateřina

První setkání koalic o sestavování vlády a Sněmovny: Předsedové Petr Fiala (ODS), Ivan Bartoš (Piráti) a Vít Rakušan (STAN) (13.10.2021)
První setkání koalic o sestavování vlády a Sněmovny: Předsedkyně Markéta Pekarová Adamová (TO09), předseda ODS Petr Fiala, předseda Pirátů Ivan Bartoš, předseda Lidovců Marian Jurečka a předseda STAN Vít Rakušan (13.10.2021)
První setkání koalic o sestavování vlády a Sněmovny: Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, předseda ODS Petr Fiala, předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová, předseda Pirátů Ivan Bartoš a předseda STAN Vít Rakušan (13.10.2021)
První setkání koalic o sestavování vlády a Sněmovny: Předseda ODS Petr Fiala a předseda STAN Vít Rakušan (13.10.2021)
První setkání koalic o sestavování vlády a Sněmovny: Předseda KDU-ČSL Marian Jurečka, předseda ODS Petr Fiala, předsedkyně TOP09 Markéta Pekarová Adamová, předseda Pirátů Ivan Bartoš a předseda STAN Vít Rakušan (13.10.2021)
8
Fotogalerie

Koalice Spolu (ODS, KDU-ČSL, TOP 09) a Pirátů se Starosty a nezávislými (STAN) se v úterý dohodly na koaliční smlouvě i programovém prohlášení společné vlády. Po více než dvanáctihodinovém jednání to novinářům řekl předseda ODS a kandidát na premiéra Petr Fiala. Dokumenty koalice nezveřejní, jednat o nich budou v příštích dnech vedení jednotlivých subjektů. Podepsat koaliční smlouvu i programové prohlášení chtějí strany v pondělí.

Kabinet bude mít 18 členů, budou v něm nově ministři pro legislativu, pro EU a pro vědu a výzkum. Nynější vláda ANO a ČSSD vznikla s 15 členy. Koalice Spolu v kabinetu obsadí post premiéra a ministrů financí, obrany, práce, dopravy, zdravotnictví, spravedlnosti, zemědělství, životního prostředí, kultury a ministra pro vědu, výzkum a inovace. Pirátům a STAN připadnou vnitro, průmysl, školství, místní rozvoj, ministerstvo zahraničí, nově definovaný ministr pro legislativu a ministr pro evropské záležitosti.

Video placeholde
Volební lídři 2021: Petr Fiala (ODS, lídr koalice Spolu) • Videohub

"Chci zdůraznit, že nevytváříme žádné nové úřady, ale pro lepší koordinaci některých činností jsme se rozhodli pověřit některé členy vlády některými úkoly," řekl Fiala. Zdůraznil, že obdobné ministerské posty již v minulosti existovaly.

Ministr pro EU by měl podle Fialy koordinovat českou unijní politiku, ale také zlepšit přípravy na české předsednictví v příštím roce. Ministr pro legislativu by měl zlepšit kvalitu nových předpisů a předsedat Legislativní radě vlády. "Nechceme, aby tu byly tak špatně připravené zákony, jak jsme byli svědky v minulém funkčním období," řekl šéf ODS.

Fiala označil úterní jednání za dlouhé, ale úspěšné, protože se strany dohodly na vládní koaliční smlouvě i programovém prohlášení. "Tyto dokumenty nyní předložíme našim politickým stranám, abychom je během několika příštích dnů schválili. Očekáváme, že budeme moci podepsat koaliční smlouvu v pondělí 8. listopadu v 11:00," uvedl.

Schůzka s prezidentem až na normálním pokoji

Hospitalizovaný prezident Miloš Zeman je podle lídra Spolu a předsedy ODS Petra Fialy ochoten přijmout ho ve chvíli, kdy bude v nemocnici přeložen z intenzivní péče na normální pokoj. 

Uvedl, že podle šéfa prezidentské kanceláře Vratislava Mynáře se na něj prezident těší a je připraven se s ním sejít

O schůzku požádal Fiala hlavu státu hned po volbách na počátku října, v nichž formující se vláda Spolu a PirSTAN získala 108 mandátů. Prezident je v Ústřední vojenské nemocnici, první zasedání Sněmovny po volbách svolal na 8. listopadu. Až po ustavující schůzi dolní komory podá demisi končící kabinet Andreje Babiše (ANO).