Komunisté nevidí důvod pro další prodloužení stavu nouze. Hamáček hledá podporu jinde

Předseda KSČM Vojtěch Filip vystoupil na tiskové konferenci poslaneckého klubu strany (20. 10. 2020)

Předseda KSČM Vojtěch Filip vystoupil na tiskové konferenci poslaneckého klubu strany (20. 10. 2020) Zdroj: ČTK / Šimánek Vít

Ministr Jan Hamáček po mimořádném jednání vlády (28. 1. 2021)
Předseda KSČM Vojtěch Filip (3. 2. 2021)
Předseda KSČM Vojtěch Filip (3. 2. 2021)
4
Fotogalerie

KSČM podle jejího předsedy Vojtěcha Filipa nevidí důvod pro další prodloužení nouzového stavu. Vláda polde něj nesplnila podmínky komunistů pro předchozí hlasování ve sněmovně. Strana tedy neuvažuje o definování nových, za kterých by žádost vlády mohla podpořit. Ministr vnitra Jan Hamáček očekává další jednání s komunisty i dalšími stranami. Kdyby nebyl nebyl nouzový stav prodloužen, byla by to katastrofa, uvedl ministr. Nouzový stav aktuálně platí do 14. února.

Vláda podle Filipa nepřijala žádná opatření, která by umožnila, aby se do škol mohlo vrátit více žáků a aby bylo občanům umožněno navštívit zimní střediska. „Setrval jsem na stanovisku, které bude projednávat výkonný výbor v pátek, s tím, že dostatečně dopředu oznamuji předsedovi a místopředsedovi vlády, že ten náš souhlas nemohou v příštím týdnu, pokud se na tom shodne náš výkonný výbor, očekávat,“ dodal Filip.

Hamáček uvedl, že ohledně nouzového stavu zatím dohoda není. „Pan Filip nás informoval, že nemá zatím hlasy KSČM na podporu prodloužení nouzového stavu. Očekávám, že se bude ještě jednat, budeme ještě jednat i s dalšími politickými stranami,“ uvedl. Neprodloužení nouzového stavu by považoval za katastrofu a „víceméně recept na kolaps zdravotnictví“.