Komunisty by volilo 20 procent lidí. Víc než ODS

Vojtěch Filip, KSČM

Vojtěch Filip, KSČM Zdroj: Anna Vackova, E15

Volby do Poslanecké sněmovny by v dubnu vyhrála ČSSD s 37 procenty hlasů. Za ní by následovala s 20 procenty KSČM, která v průzkumech poprvé od listopadu 2010 předstihla ODS. Do Sněmovny by se dostaly ještě TOP 09 a KDU-ČSL, vyplývá z aktuálního průzkumu Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM). Zatímco obě opoziční strany tak dosáhly v průzkumu historických úspěchů, strany vládní koalice svorně propadly.

Socialisté s komunisty by tak mohli sestavit pohodlnou většinovou vládu. Vzniknout by mohla i koalice sociálních a občanských demokratů, kteří by od voličů nyní dostali 17,5 procenta. ODS se polední dobou v průzkumech nedaří, stejně špatného výsledku dosáhla i v prosinci 2011. Ještě na začátku loňského roku by ji přitom podle CVVM volilo přes 26 procent lidí.

Voliči by podle dubnového průzkumu už nedali šanci pravicové či středopravé vládě. TOP 09 by volilo 11,5 procenta z nich, křesťanští demokraté by se s 5,5 procenta do poslanecké sněmovny dostali jen těsně.

Předpovídaných 37 procent hlasů pro ČSSD je pro stranu nejlepší výsledek v průzkumu CVVM přinejmenším od září roku 2010. Úspěchem je volební model také pro KSČM, které by podle průzkumu dalo hlas ještě o tři procenta více lidí než v prosinci loňského roku, kdy poprvé překročila hranici 17 procent hlasů.

Takto by nyní podle dotázaných dopadly volby:Stranické preference v dubnu 2012 podle CVVMStranické preference v dubnu 2012 podle CVVM | CVVMZdroj: CVVM

Přestože průzkum probíhal ještě před skončením soudu s neformálním předsedou Věcí veřejných Vítem Bártou, strana by ve volbách získala jen dvě procenta hlasů a do sněmovny by se vůbec nedostala. Podobně by dopadla Strana práv občanů – Zemanovci.

Z průzkumu dále vyplývá, že k volbám by nyní přišlo 63 procent dotázaných, přičemž 32 procent si tím je jisto. To přibližně odpovídá volební účasti v roce 2010, kdy k volebním urnám přišlo 62,6 voličů. Necelá čtvrtina dotázaných je naopak přesvědčena, že k volbám nepůjde.