Končí karanténa obcí na Olomoucku. Splnila svůj účel, tvrdí hygienici

Policie a armáda střeží hranice zakázané karanténní zóny na Litovelsku a Uničovsku.

Policie a armáda střeží hranice zakázané karanténní zóny na Litovelsku a Uničovsku. Zdroj: Policie ČR

Až 80 vojenských policistů je od čtvrtka na Olomoucku vyčleněno na posílení státní policie.
Až 80 vojenských policistů je od čtvrtka na Olomoucku vyčleněno na posílení státní policie.
Až 80 vojenských policistů je od čtvrtka na Olomoucku vyčleněno na posílení státní policie.
Policie a armáda střeží hranice zakázané karanténní zóny na Litovelsku a Uničovsku.
Policie a armáda střeží hranice zakázané karanténní zóny na Litovelsku a Uničovsku.
6
Fotogalerie

Hygienici se rozhodli od pondělka zrušit mimořádná opatření, která na dva týdny uzavřela Litovel, Uničov a dalších 19 obcí kvůli šíření koronaviru. Podle nich opatření splnilo svůj účel, uvedla ředitelka olomoucké krajské hygienické stanice Lenka Pešáková. Obyvatelé příslušných oblastí přijali ukončení karantény s úlevou i obavami.

 

Hlídky policie a vojenské policie se stáhnou po půlnoci, doplnil hejtman kraje Ladislav Okleštěk (ANO). Oblast se zhruba 24 tisíci byvateli byla uzavřena od pondělí 16. března. Lidé nemohli opustit katastrální území a striktně měli podle nařízení omezen také pohyb.

Hygienici se k tomuto kroku rozhodli po zhodnocení situace po uplynulých 14 dnech. „V maximální míře jsme v inkubační době onemocnění koronavirem natrasovali všechny kontakty u pozitivních případů i díky zřízení odběrového místa přímo pro tuto oblast,“ uvedla Pešáková.

Svou roli podle ní hraje také to, že za uplynulou dobu stát zavedl opatření, která byla souběžná i v této lokalitě. „V dané oblasti jsme doporučili všem starostům zachovat zpřísněný hygienicko-epidemiologický režim. Pro zdejší občany platí všechna pravidla, která jsou nastavena pro všechny občany České republiky. Zůstává samozřejmě platnost karantén pro osoby pozitivní a dané kontakty, těm se tímto opatřením karanténa neruší,“ doplnila ředitelka. Apelovala i na podniky, aby i nadále dodržovaly přijatá opatření, a pomáhaly tím zmírnit šíření onemocnění koronavirem.

Uzavřenou oblast 13 dní střeží téměř dvě stovky policistů a vojenských policistů. Hranice oblasti podle hejtmana opustí po půlnoci. „Je důležité, že se nám podařilo zmírnit šíření tohoto onemocnění směrem mimo toto území, které bylo uzavřené. Dnes si dovolujeme říci, že to splnilo účel, že nedošlo k rychlému masivnímu zamoření prostoru,“ uvedl hejtman Okleštěk.

Pole hejtmana u Nových Zámků nedaleko Litovle i nadále zůstane mobilní odběrové pracoviště, kde zdravotníci odebírají denně až 50 vzorků. Lidé z této oblasti tak ani po ukončení karantény nebudou muset dojíždět na jiná odběrová pracoviště. „Zůstává tam i lékařská služba první pomoci, lidé ji budou moci i nadále v plné míře využívat,“ doplnil hejtman.

Podle posledních údajů zveřejněných krajem má Litovel nyní 79 potvrzených případů nákazy koronavirem a Uničov 37. Podle Pešákové však počet pozitivních případů nenarůstá tak intenzivně, jak tomu bylo na začátku.

Právě obyvatelé Litovle přijali ukončení karantény s úlevou i obavami. Smíšené pocity dávají najevo lidé na sociální síti. Řada z nich se obává, že bude park plný lidí a nákaza se bude šířit dál. Vyzývají se vzájemně k opatrnosti a dodržování pravidel.

„Narůstá nám počet případů, které vůbec nesouvisí s tou danou lokalitou, jsou bez epidemiologické souvislosti,“ dodala hygienička. V kraji nyní nejvíce narůstá počet nákaz v Olomouci, kde je již 66 potvrzených případů. Podle Pešákové se v současné době neuvažuje o uzavření jiných oblastí, záležet však bude na vývoji epidemiologické situace.

Hygiena i hejtmanství zatím uvádí v Olomouckém kraji celkem 231 potvrzených případů nákazy, podle ministerstva zdravotnictví, které údaje shromažďuje podle hlášení hygienických stanic a podle pozitivních nálezů laboratoří, které jsou určeny pro další šetření, bylo těchto případů po poledni evidováno 242.