Konec Stropnického na magistrátu? ANO a ČSSD chtějí jeho odvolání

Primátorka Adriana Krnáčová a náměstek Matěj Stropnický

Primátorka Adriana Krnáčová a náměstek Matěj Stropnický Zdroj: CTK

Pražské ANO a ČSSD chtějí, aby Trojkoalice odvolala náměstka primátorky Matěje Stropnického ze Strany Zelených. Důvodem je podle nich vystupování Stropnického v médiích poté, co primátorka za ANO Adriana Krnáčová nechala na jednání rady odhlasovat, aby z jeho kompetence byly odebrány pražské stavební předpisy. Novinářům to řekli zástupci ANO a ČSSD.

„Důvěra kvůli panu Stropnickému padla,“ řekl ředitel nemocnice Motol a volební lídr ČSSD Miloslav Ludvík (ČSSD).

„Koaliční partneři vznesli požadavek na jeho odstoupení a na to Trojkoalice nepřistoupila,“ řekl lídr Trojkoalice a starosta Prahy 4 Petr Štěpánek (SZ). Také předseda pražské organizace Strany zelených a koaliční zastupitel Ondřej Mirovský uvedl, že požadavek byl odmítnut. „Osobně ho považuji za absurdní. Krizi podle mého názoru především vyvolalo procesní pochybení z dílny ANO, nikoliv Trojkoalice,“ řekl Mirovský.O požadavku na výměnu Stropnického budou podle něj pražská vedení stran Trojkoalice a vedení pražských zelených jednat v pondělí. „Osobně neočekávám, že bychom tomuto nátlaku ustoupili,“ dodal.

Nestandardní postup

Spor v koalici rozpoutalo minulý týden hlasování o pražských stavebních předpisech, když primátorka Krnáčová předložila svůj návrh předpisů a zároveň nechala schválit odebrání kompetencí týkajících se tvorby pražských stavebních předpisů právě Stropnickému.

O koaliční krizi jednala už i vedení jednotlivých stran Trojkoalice. Vedení Strany zelených, KDU-ČSL i STAN se shodla, že postup primátorky byl nestandardní, přesto ale považují setrvání v koalici za prospěšné.

Hnutí ANO, které v Praze vyhrálo volby, má s ČSSD a Trojkoalicí v 65členném zastupitelstvu nejtěsnější většinu 33 hlasů.