Konec telefonních budek v Česku. Stávají se z nich knihovny, dřevníky i zahradní sprchy

Telefonní budky z ulic mizí

Telefonní budky z ulic mizí Zdroj: Eva Fornálová

Budky zůstanou jen v malých obcích
Vysloužilé budky mají různé využití- třeba jako malé knihovny
Minikancelář
O2
Kreativní využití budky
6
Fotogalerie

Z českých ulic začaly na začátku roku mizet tisíce telefonních budek. Z loňského počtu 3900 jich letos zbude jen 1150, a to v obcích do 200 obyvatel, jak nařizuje zákon. Na začátku tisíciletí bylo přitom v ulicích přes 30 tisíc telefonních automatů. Důvod poklesu je zřejmý, díky dobrému pokrytí mobilním signálem tyto telefony téměř nikdo nevyužívá. Operátor O2, který je provozuje, je proto začal odstraňovat.

„Jen v Praze rušíme více než 350 veřejných telefonních automatů. V minulém týdnu jsme nechali odstranit například ty na Václavském náměstí,“ řekla mluvčí O2 Lucie Jungmannová. „Rušení dalších napříč republikou bude probíhat v následujících týdnech,“ dodala.

Využití telefonních automatů, které v posledních letech umějí kromě telefonování posílat i SMS zprávy a e-maily, rok od roku klesá. Z některých z nich zavolají lidé méně než jednou za měsíc. „Kromě snižujícího se počtu hovorů jsou důvodem k rušení i vysoké nároky na údržbu a boj s vandalismem,“ řekla Jungmannová.

Vývoj počtu telefonních automatů

Vývoj počtu telefonních automatůVývoj počtu telefonních automatů|e15

Shodují se s ní některé obce, a především Praha. „Kabiny byly poškozovány vandaly,“ řekl starosta Prahy 1 Petr Hejma (STAN). „Venkovní část kabin navíc sloužila pro nevhodný typ reklamy na noční provozovny. Interiér kabin byl také zneužíván pro aplikaci drog,“ říká.

Výnosy z volání podle O2 zdaleka nepokryly náklady na údržbu a provoz budek. Ztrátu z jejich provozování operátorovi hradí stát. Dotace se pohybuje kolem devíti tisíc korun na jeden automat za rok. Ročně tak stát platí asi 35 milionů.

O prázdné budky mají zájem obce i jednotlivci. Městům mohou sloužit například jako obecní vývěska. Praha 1 dokonce zvažuje vybudování dobíjecích stanic pro elektromobily. Před likvidací zachraňuje budky i veřejnost. Někteří lidé je využívají na chalupách například jako dřevníky či zahradní sprchy.

Odkup budek se řeší podle mluvčí O2 individuálně. Zástupci projektu Knihobudky, který z nevyužívaných kabin vytváří malé veřejné knihovny, ale upozorňují na to, že dostat se k telefonnímu automatu je takřka nemožné.

„Dosavadní provozovatel změnil strategii a budky jsou přímo na místě porcovány a odváženy jako šrot. Nelze je odkoupit,“ uvedli zástupci projektu.