Krajské volby: obhajoba úspor i referendum o vládě

Koláž - volby

Koláž - volby Zdroj: E15

Pro levici referendum o vládě Petra Nečase, pro pravici obhajoba vládní politiky. Podzimním krajským volbám budou dominovat celostátní témata. Jako hlavní motto si je vybrala jak opoziční ČSSD, tak koaliční strany ODS a TOP 09. „Jdou do boje za politiku úspor, která nepožívá veliké přízně médií ani publika,“ říká o svých spolustranících předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Šéf ODS Petr Nečas zase argumentuje tím, že v minulých krajských volbách se neosvědčilo, když centrála kampaň ponechala jenom na regionálních sdruženích. Občanští demokraté v nich propadli. Co by letos považoval za úspěch, Nečas prozradit nechce: „Nikdy netipuji.“

Čtěte také:

Rath v čele Středočeského kraje skončil, zastoupí ho Moravčíková

Strany sázejí na jistotu známých tváří

Krajské volby budou podobné parlamentním

TOP 09 a hnutí Starostové a nezávislí jdou do krajských voleb letos poprvé. V krajích se obě politické síly hodlají věnovat vyrovnání rozpočtů a zprůhlednění neefektivního hospodaření, podle nich často způsobeného vládou koalic ODS a ČSSD. Důraz však strana bude klást i na své evropanství.

„V době, kdy Evropu všichni – od nejvyšších míst až po poslední hospodské remcaly – odepisují, my jdeme proti proudu. Hospodářský úspěch a bezpečnost může v globalizovaném světě Česku zajistit jen EU,“ zdůrazňuje Schwarzenberg. Podle jeho prvního místopředsedy Miroslava Kalouska bere TOP 09 volby velmi vážně, protože chce na krajské úrovni pevně zakotvit. Topka zatím v regionech zastoupení nemá. Na kampaň hodlá dát čtyřiatřicet milionů korun, šest milionů půjde na senátní kampaň, zbytek na krajské volby.

Heslo ČSSD: Sociální stát bez dluhů

Sociální demokraté volbou celostátních témat zůstávají u osvědčené taktiky z roku 2008, kdy jim totální úspěch zaručila kritika zdravotních poplatků. Nyní mají podobný koncept – referendum o vládě, a to pomocí obhajoby sociálního státu. K tomu bude směřovat i jeden ze sloganů „Sociální stát bez dluhů“.

Socialisté také mají ambiciózní cíl. „Ideální situace by byla, kdybychom po volbách měli řekněme kolem padesáti sociálnědemokratických senátorů. A pokud jde o kraje, za úspěch pokládám obhájení všech hejtmanských pozic ve vedení krajů,“ uvedl nedávno v rozhovoru pro deník E15 šéf ČSSD Bohuslav Sobotka. Nyní však sociální demokracii sebevědomí poněkud opouští. Obává se, jak se v podzimních volbách odrazí kauza bývalého středočeského hejtmana Davida Ratha.

Rathův případ nejspíš volby ovlivní. Určitě ve Středočeském kraji. Tam mimo jiné stoupají šance i pro zcela nové uskupení, které si říká Změna 2012 a je koalicí čtyř stran a hnutí. Podle mluvčího koalice a jednoho z kandidujících Milana Hamerského Změna brojí proti oranžovým i modrým kmotrům a sbírá hlasy nespokojených. Ve Změně 2012 se spojily čtyři subjekty: Klub angažovaných nestraníků, představitelé Holešovské výzvy pro střední Čechy, sdružení Lepší Kladno a Česká strana národně sociální (ČSNS), a to její původní formace. Nikoli ta, kterou od ČSNS odštěpil Jiří Paroubek.

Konec ČSSD ve středních Čechách

Úplně nová situace nastala pár měsíců před volbami ve Středočeském kraji, kde se tradičně odehrával ostrý souboj mezi ODS a ČSSD. V čele původní kandidátky sociální demokracie byl nyní vazebně stíhaný poslanec David Rath, který rezignoval na funkci středočeského hejtmana, krajského zastupitele i na členství v ČSSD.

Vedení středočeské stranické buňky teď doporučuje, aby se jedničkou stala Zuzana Moravčíková. Ta byla Rathovou náměstkyní a stát by se měla novou hejtmankou. To však zřejmě nebude jediná změna. Z kandidátky by podle některých sociálních demokratů měli být kromě Ratha vyškrtnuti i lidé, kteří na něho byli úzce napojeni. Kromě ředitelky kladenské nemocnice Kateřiny Pancové, která nejspíš čelí stejnému obvinění jako bývalý hejtman, by to měli být ještě Rathův asistent a někdejší mluvčí středočeských nemocnic Patrik Tomšů nebo Barbora Snopková Haberová z hejtmanova kabinetu.

O změnách v kandidátce bude ČSSD dál jednat. V každém případě šance kandidátů z jiných stran dosáhnout v podzimních volbách na hejtmanský post podle politologů raketově vzrostly. Zejména to platí o primátorovi Mladé Boleslavi Raduanu Nwelatim z ODS a poslankyni TOP 09 Heleně Langšádlové.