Kuba chce na ambasády vrátit obchodní rady

Martin Kuba

Martin Kuba Zdroj: CTK

Ministr průmyslu a obchodu Martin Kuba (ODS) chce obnovit místa obchodních radů na českých ambasádách, která počátkem letošního roku zrušilo ministerstvo zahraničí. Plánuje to navrhnout v rámci plánu na podporu tuzemských firem v zahraničí, který chce představit v lednu. Napsal to dnes server Týden.cz.

„Chci přijít s konceptem, který by umožňoval, abychom mohli v zahraničí uplatnit práci ekonomicky vzdělaných lidí, kteří vědí, co obchod potřebuje. Aby dokázali rychle dostávat obchodní informace pro české firmy a ty je mohly rychle využívat,“ řekl serveru Kuba.

Takzvaní obchodní radové měli jako zástupci resortu průmyslu a obchodu na českých ambasádách za úkol pomáhat tuzemským podnikatelům s obchodováním v dané lokalitě. Letos v únoru se ale ministerstvo zahraničí rozhodlo tehdy ještě resortu Martina Kocourka vypovědět smlouvu a agendu takzvaných obchodně-ekonomických úseků zajišťovat samo. Jako důvod uvádělo úspory, zefektivnění práce a odstranění „dvojího řízení“.

„Nezrušili jsme je. Jen se jinak jmenují a dostávají jinak pokyny. Dvojkolejnost, kdy přijel na ambasádu člověk z ministerstva průmyslu a obchodu a začal se samostatně věnovat jen byznysu, se neosvědčila,“ vysvětlil krok mluvčí ministerstva zahraničí Vít Kolář.

Kocourek nejprve protestoval, že lidé z úřadu ministra Karla Schwarzenberga (TOP 09) průmyslu nerozumějí, zhruba před půl rokem s nimi však podepsal novou dohodu. Ministerstvo zahraničí se bude starat o velké zakázky a „otevírat českým firmám za hranicemi dveře“. A s konkrétními kroky tuzemským podnikatelům pomůže agentura Czech Trade. „Aby už dva nedělali totéž,“ obhajuje Kolář.

Kubovi, který Kocourka ve vládě nahradil v polovině října 2011, se ale takový model nelíbí. Nechce se spoléhat na Czech Trade, ale mít „své lidi“ přímo na ambasádách. „Má to mnohem větší váhu, když někam přijede vyjednávat zástupce ministerstva průmyslu a obchodu,“ řekl Kuba serveru.

Do sporu se Schwarzenbergem jít nechce. Stejně tak ale Kuba nechce zachovat současný stav. „Budeme hledat maximální politickou shodu. Ale to, že musíme tuto složku posílit, je z mého pohledu jasné,“ uvedl ministr.

Únorový konec obchodních radů na českých ambasádách vyvolal rozsáhlou kritiku. Stínový ministr průmyslu za ČSSD Milan Urban tehdy krok resortu zahraničí označil za „vědomé poškozování českých exportérů“. Šéf Hospodářské komory Petr Kužel zase mluvil o „výrazném narušení exportních možností celého českého hospodářství“.