Kubice: Výroční zpráva BIS mě nepřekvapila

Jan Kubice

Jan Kubice Zdroj: ctk

Ministra vnitra Jana Kubiceho nepřekvapila výroční zpráva Bezpečnostní informační služby (BIS) za rok 2010, která konstatuje prorůstání klientelismu a korupce do státní správy. Řekl to dnes v pořadu Otázky Václava Moravce s tím, že v klidu však nezůstává.

„Těžko se dá najít okamžik, kdy jde o klientelistické prostředí, lobbismus, a kdy už to začíná zavádět organizovaným zločinem,“ poznamenal Kubice.

Ministr podle jeho slov překvapený nebyl, BIS totiž před zveřejněním zprávy komunikuje s policií a případně s Národním bezpečnostním úřadem, který může odebrat úředníkům podezřelým ze styku s kriminálními živly bezpečnostní prověrku.

Bývalý ministr vnitra a předseda Věcí veřejných Radek John ke zprávě BIS dodal, že je to peklo. Hájil se však, že na ministerstvu vnitra podnikl všechny kroky pro omezení korupce. „Od 1. prosince 2010 jsou všechny smlouvy nad 100 000 korun vyvěšeny na internetu,“ dodal.

Ve zprávě se například píše, že českou státní správou prorůstá korupce a klientelismus, policie může být často propojená s korupčníky. „Ukázkovým příkladem klientelismu a korupce se stalo propojení části pedagogického sboru právnické fakulty Západočeské univerzity v Plzni s některými představiteli policie, advokacie, státní správy a samosprávy. BIS v průběhu roku 2010 monitorovala, jakým způsobem bude vyvozena odpovědnost vůči osobám, které zaštítily jednak prosazování klientelistických praktik, jednak nedodržení vyučovacích standardů,“ uvádí zpráva a dodává, že prakticky žádná odpovědnost vyvozená nebyla.