Kvůli počasí nešel proud domácnostem ani v mýtných branách

Namrzlé tramvajové troleje v Praze

Namrzlé tramvajové troleje v Praze Zdroj: Anna Vackova, E15

Počasí s ledovkou dnes odřízlo od elektřiny tisíce českých domácností. Energetická společnost ČEZ ráno vyhlásila kalamitní stav v okresech Chrudim, Svitavy a Přerov, po šesté hodině trval už jen na Chrudimsku a bez proudu byly stovky domácností. Velké problémy během dne hlásila doprava, nefungovaly například některé mýtné brány. Na tuzemských dálnicích a silnicích také kvůli počasí zůstaly stát desítky až stovky kamionů.

Z odběratelů ČEZ se kvůli ledovce ocitlo bez elektřiny až několik tisíc. Firma desítky poruch, které vyřadily z provozu stovky trafostanic, odstraňovala od noci na dnešek. Podařilo se to zatím ve středních a severních Čechách a na severní Moravě. „V oblasti západních a východních Čech zůstává několik stovek zákazníků bez dodávek elektřiny. Na opravách se nadále pracuje,“ dodal mluvčí ČEZ Ladislav Kříž.

Mluvčí E.ON Vladimír Vácha uvedl, že v době „kulminace“ nedostávalo elektřinu od firmy až 10 tisíc domácností. Večer už to ale bylo jen zhruba 250 odběrných míst na Brněnsku, Znojemsku, Hodonínsku a Jindřichohradecku. Místa poruch jsou zde obtížně dostupná a lidé budou bez elektřiny do středečního rána, kdy se E.ON k opravám vrátí.

Vácha uvedl, že E.ON odstraňoval námrazu z vedení už od pátku. „Situace kulminovala včera odpoledne, kdy jsme měli na v některých místech na našich vodičích až čtyři kilogramy námrazy na jednom metru,“ dodal. Mezi nejpostiženější regiony podle něj patřilo Třebíčsko, jih jižní Moravy a západ Zlínského kraje.

Omezená zásoba energie

Kvůli lokálním výpadkům proudu odpoledne nefungovalo deset z 260 mýtných bran na rychlostních silnicích a dálnicích. „Mýtné brány mají zásobu energie z vlastních baterií zhruba na tři hodiny,“ řekl mluvčí provozovatele mýtného systému firmy Kapsch David Šimoník. Dodal, že na odstranění závad firma spolupracuje se společností ČEZ.

Počet nákladních vozů, které kvůli počasí nedojely do cíle, podle mluvčího sdružení autodopravců Česmad Bohemia Martina Felixe nelze přesně říct. „Každý stojící kamion ale znamená pro dopravce tisícikorunové ztráty a k tomu i hrozící penále od zákazníků,“ dodal. Některé obchodní řetězce totiž podle něj rozmary počasí neberou jako tzv. vyšší moc a pokuty uplatňují. Velké ztráty naopak v případě, že nebude současný stav trvat příliš dlouho, neočekává nákladní železniční dopravce ČD Cargo.

Problémy na jihu Moravy

Komplikace způsobené námrazou přetrvávají pouze na pár místech na Brněnsku. Na některých místech byla na metru vodiče i čtyřkilová vrstva ledu.

„Podařilo se nám opravit mnoho poruch, ale zůstala nám místa, kam se nedostaneme. Jsou to obce Javůrek, Nebovidy nebo Domašov na Brněnsku,“ vyjmenovala Herodesová. Dodala, že žádné nové poruchy pro Jihomoravský kraj společnost nepřijala. „Problémy se naopak objevují na Vysočině,“ poznamenala mluvčí.

Problémy s dodávkami elektrické energie mělo Brno v Chrlicích, Žebětíně, Komárově nebo v okolí Brněnské přehrady, ale i další města a obce jako Židlochovice, Rajhrad, Dolní Kounice, Střelice, Popovice, Hajany nebo Ořechov. „U posledních zmíněných nemám zprávu od techniků o komplikacích, takže by mělo být vše v pořádku,“ dodala Herodesová.

Mrazivé počasí způsobilo v regionu problémy také v dopravě. Například brněnská městská hromadná doprava dnes jezdí se značnými omezeními.