Kvůli systému na zakázky přijdou sankce, úřad udělí pokutu za ztracená data

Ministerstvo pro místní rozvoj

Ministerstvo pro místní rozvoj Zdroj: profimedia.cz

Ministerstvo pro místní rozvoj udělí za poruchu Národního ekonomického nástroje sankce.
MMR v současnosti obnovuje ztracené dokumenty.
Kromě pokuty bude MMR žádat i náhradu škody.
4
Fotogalerie

Porucha Národního elektronického nástroje pro veřejné zakázky bude mít dohru v podobě pokuty a žádosti o náhradu škody. Sankce ministerstva pro místní rozvoj budou směřovat vůči olomoucké společnosti Tesco SW podnikatele Josefa Tesaříka, která systém provozuje.

Porucha se stala v únoru, kdy ze systému zmizela část dokumentů. „Podle platné smlouvy bude uplatněna sankce. Výše v současné době není konečná. Řádově se bude jednat o miliony korun. Bude uplatněna rovněž náhrada škody, a to nejen za ministerstvo, ale i za ostatní zadavatele,“ řekla mluvčí resortu Veronika Vároši.

Údaje o výši škod dává úřad dohromady. Provozovateli systému navíc hrozí vyřazení z veřejných zakázek. Tato sankce bude podle Vároši uplatněna v případě, pokud Tesco SW nepřijme reálná opatření, aby se podobné problémy již neopakovaly.

Mediální zástupce Tesco SW Tomáš Jelínek se k případné pokutě a dalším sankcím přímo nevyjádřil. Odkázal na prohlášení firmy z 19. února.

„Nedostupnost se netýká metadat těchto dokumentů, transakčních dat zadávacích postupů, auditních či integračních dat. Nikdo neautorizovaný neměl v žádném okamžiku přístup k datům, a ani je nemohl nijak upravovat,“ uvedla tehdy softwarová společnost.

Mezitím se ministerstvo pro místní rozvoj snaží zachránit ztracené dokumenty. „Obnovena již je většina dokumentace a obnova neustále probíhá. Situace se lepší každým dnem. Velkou pomoc poskytují uživatelé systému, kteří vybrané dokumenty nahrávají. Očekáváme, že obnova dokumentace potrvá ještě minimálně následující dva týdny,“ sdělil Vilém Frček z tiskového oddělení ministerstva pro místní rozvoj.

Národní elektronický nástroj musí od poloviny loňského roku používat orgány státní správy, jako jsou ministerstva, finanční úřady nebo Česká národní banka. Elektronické zadávání veřejných zakázek je od října povinné pro všechny.