Lanovka na Petřín zase nejezdí. Tentokrát nebrzdí

Petřínská lanovka

Petřínská lanovka

Pražský dopravní podnik opět posunul termín zprovoznění lanovky na pražský Petřín, která nejezdí od středy kvůli poruše brzdného systému. Mluvčí podniku Aneta Řehková v pátek řekla, že dělníci nyní pracují na opravě brzd, lanovka proto nepojede až do pondělí. Předpokládaný termín obnovení jejího provozu je v úterý, podle mluvčí se ale může změnit.

Lanovka končící u petřínské rozhledny a hvězdárny patří k nejvyhledávanějším turistickým cílům. Využívají ji také studenti nedalekých strahovských kolejí. Dopravní podnik ji kvůli poruše brzdného systému zastavil ve středu krátce po 16. hodině.

V březnu přitom lanovka podstoupila pravidelnou kontrolu před letní turistickou sezonou, která je pro ni nejvytíženějším obdobím. V létě se lanovkou sveze asi 200.000 lidí za měsíc. V zimní sezoně to je v průměru 110 000. Za celý loňský rok přepravila 2,066 milionu lidí.

Poprvé se lanovka rozjela v létě 1891 u příležitosti Jubilejní zemské výstavy. Na přelomu let 2015 a 2016 se dočkala výrazné opravy trati, včetně nového mostu.