Less & Forest míří ke konkurzu, jeho prodej je nejistý

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Euro Martin Pinkas

Lesy ČR zasadily těžkou ránu Agrofertu a plánu na posílení jeho lesnické divize. Holding patřící miliardáři a ministru financí Andreji Babišovi sice již loni v srpnu podepsal smlouvu na koupi společnosti Nový Forest Jana Mičánka. Transakce za 112 milionů korun je ale součástí reorganizačního plánu společnosti Less&Forest, který se podařilo státní firmě úspěšně zablokovat.

Plán reorganizace jedné z hlavních firem dřívějšího Mičánkova miliardového impéria schválili věřitelé již loni v říjnu. Lesy, které měly s Mičánkem řadu sporů, se však proti tomu odvolaly. Vrchní soud jim dal nyní za pravdu, když usnesení insolvenčního soudu o povolení reorganizace Less & Forest zrušil a vrátil jej soudu zpět.

„Soud shledal odvolání odvolatele, byť nikoli v celém rozsahu, důvodným. Napadené usnesení (o schválení reorganizace – pozn. aut.) je dílem nesprávné, dílem nepřezkoumatelné,“ uvedl soudce Jiří Kareta.

Soudu mimo jiné vadilo, že se insolvenční soud spokojil s údaji o uspokojení věřitelů uvedenými v plánu. Podle vrchního soudu měl ale přihlédnout i ke znaleckému posudku, podle něhož by věřitelé dostali méně, než uváděl plán.

Agrofert: O dalších krocích budeme rozhodovat

Agrofert zatím neví, jestli od prodeje ustoupí. „Rozhodnutí soudu analyzujeme a vyhodnocujeme. O dalších krocích se teprve budeme rozhodovat,“ řekl deníku E15 mluvčí Agrofertu Karel Hanzelka.

Babiš vstoupil na lesnický trh koupí Unilesu a Wotan Forestu v roce 2011. Vstup se ale příliš nepovedl, neboť firmy byly stejně jako nemalá část celého oboru ztrátové.