Letošní schodek dosáhne 70 miliard, očekávají finance

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: ctk

Ministerstvo financí očekává, že schodek letošního rozpočtu bude 70 miliard korun. Vyplývá to ze zveřejněné Strategie financování a řízení státního dluhu na rok 2016. Schválený rozpočet počítá letos se schodkem 100 miliard, příští rok se 70 miliardami.

„Pro rok 2015 se předpokládá, že hotovostní schodek státního rozpočtu nepřekročí výši 70 miliard korun, což je o 30 miliard korun nižší očekávaná skutečnost, než činí schodek rozpočtovaný,“ uvedlo MF v dokumentu.

V roce 2017 by měl schodek klesnout na 60 miliard korun a v roce 2018 jej MF plánuje na 50 miliard korun. Tyto údaje ovšem vyplývají ze schváleného střednědobého výhledu rozpočtu a ministerstvo financí je může změnit.

MF bude potřebovat na financování dluhu v roce 2016 méně peněz

Ministerstvo financí bude příští rok potřebovat na financování státního dluhu 342 miliard korun, což je o 64 miliard méně než činil plán z loňského roku. Úřad to uvedl s odkazem na Strategii financování a řízení státního dluhu na rok 2016. Letos počítá MF s 318,3 miliardami korun na financování státního dluhu.

Ministerstvo těží z příznivé situace na trhu se státními dluhopisy, kde od léta dokonce prodává tyto cenné papíry se záporným výnosem. Investoři tedy státu platí za možnost dluhopisy pořídit. Podle MF díky záporným výnosům získal státní rozpočet od konce srpna dodatečné příjmy 414 milionů korun.

Celková jmenovitá hodnota emise státních dluhopisů prodaných za záporný aukční výnos činila 98,9 miliardy korun při průměrném výnosu -0,25 procenta ročně

„Celková jmenovitá hodnota emise státních dluhopisů prodaných za záporný aukční výnos činila 98,9 miliardy korun při průměrném výnosu -0,25 procenta ročně,“ uvedl úřad s tím, že hodlá této situace i nadále využívat i k případnému předfinancování pro rok 2017.

MF plánuje příští rok vydávat státní dluhopisy převážně se splatností do 10 let. Emise střednědobých a dlouhodobých státních dluhopisů na domácím trhu je plánována na minimálně 150 miliard korun.