Letouny CASA spolknou dalších 330 milionů

letadlo CASA

letadlo CASA Zdroj: ctk

Ministerstvo obrany uzavře novou smlouvu přímo se společností Airbus Military. Omnipol vydělá na servisu stroje Challenger z takzvané vládní letky, profitovat budou i další české firmy.

Až v listopadu vyprší stamilionová smlouva s Omnipolem na dodávky náhradních dílů a zajišťování oprav letounů CASA, ministerstvo obrany se přímo obrátí na výrobce strojů Airbus Military. Umožní mu to novela zákona o obchodu s vojenským materiálem, kterou prosadilo bývalé vedení rezortu.

Pro novou servisní smlouvu na roky 2014 až 2017 se počítá s limitem 331 milionů korun. Nakupovat se budou pouze takové komodity a služby, které si armáda není schopna zajistit sama. S návrhem dnes souhlasila vláda.

Oproti první smlouvě je předpokládaný strop nižší. Rovněž čtyřletý kontrakt podepsaný v roce 2009 počítal s 800 miliony korun bez DPH. Z této sumy byla dosud utracena asi polovina.

Omnipolu svěří úřad Vlastimila Picka opravy letounu Challenger z takzvané vládní letky za 195 milionů, smlouva bude uzavřena na léta 2013 až 2016.

Ministerstvo nemá kvůli rozpočtovým škrtům peníze, aby v nejbližší době nakoupilo nové dopravní stroje třídy byznys jet pro ústavní činitele, proto musí v případě challengeru nakupovat servisní služby. Dodnes naopak není jasné, proč opravy a školení posádek nebyly součástí dodávky čtyř letounů CASA a platí se za ně dodatečně.

Vydělají i další české firmy

Vláda dnes projednala také záměr na revizi letadla L-410 a obměny jeho vybavení. Zakázku má realizovat firma Aircraft Industries ještě letos a armáda za ni chce zaplatit 26 milionů korun. Údržba čeká i bezpilotní průzkumný prostředek Raven. Opravit ho má dodavatelská společnost Pramacom - HT za zhruba 6,5 milionu. Se společností INNA chce obrana uzavřít kontrakt na opravu, údržbu a servis informačního systému pro podpory podzvukových bitevníků L-159. Systém využívají vzdušné síly pro přípravu misí, plánování, vyhodnocování a evidenci leteckého výcviku pilotů. Předpokládaná hodnota zakázky je 36 milionů korun.

Zakázku za 10 milionů má získat firma Transcon Electronic Systems. Jejím předmětem bude modernizace ovládacího a monitorovacího systému letišť.

Výcvik pilotů na vrtulníkovém trenažéru má zajistit společnost HTP Ostrava CZ. Obrana s ní plánuje uzavřít kontrakt v ceně 72 milionů korun. Smlouva má platit v letech 2014 až 2017.

Michal Hon: Cenu letounů CASA zvedla inflace a požadavky armády