Levnější pivo, vyšší minimální mzda? Ekonomka: Populismus Babiše a Sobotky

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: čtk

Andrej Babiš
Andrej Babiš a Bohuslav Sobotka
Andrej Babiš
Premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka (vlevo) a předseda Poslaneckého klubu strany Roman Sklenák (vpravo)
Bohuslav Sobotka
7
Fotogalerie

Rok 2017 bude ve znamení slibů a s blížícími se volbami „přituhne“. Některé sliby se přitom dotýkají přímo peněženek voličů. Andrej Babiš (ANO) si vzal za cíl nižší DPH u čepovaného piva, které by patrně přineslo jeho zlevnění. Bohuslav Sobotka (ČSSD) pak upozorňuje, že minimální mzda byla sice zvýšena, ale růst by měla i v dalších letech. Ekonomka Markéta Šichtařová ani s jedním z nich nesouhlasí, jak uvedla pro Blesk.

Podle současných průzkumů půjde o dva hlavní favority volebního klání, i když spolu teď vládnou. Andrej Babiš (ANO) v čele svého hnutí vyzve Bohuslava Sobotku (ČSSD), jehož sociální demokracie se snaží zastavit propad v preferencích.

Získat hlasy voličů se politici snaží různými kroky – o šťavnaté předvolební sliby opět nebude nouze. Podle ekonomů se však Babiš pustil do tématu sníženého DPH na čepované pivo nikoli z nezištného důvodu. A i Sobotka nešetří populismem.

Babiš svou snahu o nižší DPH na pivo (10 procent místo stávajících 21 procent) připomínal i během svého tažení za elektronickou evidenci tržeb (EET). Do Sněmovny loni přišel i s cedulí s pivem.

„Jsem proti výjimkám. Tohle je typická výjimka a binec v daňovém systému, protože se zavádí další daňové pásmo. Ekonomicky nejúspěšnější jsou přitom ekonomiky, které mají daně dlouhodobě stabilní. Stabilita je důležitější než konkrétní výše daňové sazby na konkrétní položku,“ odmítá Babišův návrh ekonomka Markéta Šichtařová. Mluví tak podobně jako například lídr TOP 09 Miroslav Kalousek.

„Jsem proti výjimkám. Tohle je typická výjimka a binec v daňovém systému, protože se zavádí další daňové pásmo. Ekonomicky nejúspěšnější jsou přitom ekonomiky, které mají daně dlouhodobě stabilní. Stabilita je důležitější než konkrétní výše daňové sazby na konkrétní položku,“ odmítá Babišův návrh v reakci pro Blesk.cz ekonomka Markéta Šichtařová. Mluví tak podobně jako například lídr TOP 09 Miroslav Kalousek.

Více čtěte na Blesk.cz >>>