Liberec: Formální námitky odsunuly miliardový tendr

Liberec

Liberec Zdroj: wikipedia.org

Uzavření sledovaného miliardového tendru na zajištění veřejné autobusové dopravy v Libereckém kraji bylo o měsíc odloženo. Soutěž se týká období 2014 až 2024 za cenu 4,2 miliardy korun.

Koncem listopadu obdržel kraj námitky proti zadávacím podmínkám soutěže, ale v pondělí je téměř v celém rozsahu zamítl. Pouze v jednom případě námitku uznal a zpřesnil název dokumentu. „Jde sice o formální záležitost, ale kvůli vyloučení jakýchkoli pochybností ohledně zadávacích podmínek se rozhodl kraj upřesnit některé body zadávací dokumentace a termín pro podání nabídek posunut,“ sdělil mluvčí kraje Jiří Langer. Další data jsou podle něj zatím utajovanými skutečnostmi.

Podmínky tendru nahrávají firmě BusLine, tvrdí kritici

Tendr je v kraji již několik let předmětem bouřlivých sporů. Jeho kritici tvrdí, že podmínky jsou ušity pro jedinou firmu: BusLine. Diskriminační podmínkou vůči ostatním zájemcům má být to, že každý musí doložit, že disponuje náležitostmi potřebnými k plnění smlouvy již dva roky. Kromě toho za vznikem diskriminační podmínky měli stát dva lidé propojení dříve s firmou BusLine. Jako členové dopravního výboru zastupitelstva podmínky tvořili.

Vedení Libereckého kraje naopak považuje podmínky tendru za mírné a jakoukoli diskriminaci odmítá.