Lichtenštejnové prohráli spor o zabavené majetky. Chystají dovolání k Nejvyššímu soudu

Alois z Lichtenštejna, lichtenštejnský dědičný princ

Alois z Lichtenštejna, lichtenštejnský dědičný princ Zdroj: E15 - Tereza Zavadilová

Alois z Lichtenštejna, lichtenštejnský dědičný princ
2
Fotogalerie

Rozsáhlý majetek na Kolínsku, který byl původně v držení knížecího rodu Lichtenštejnů, zůstane v rukách českých institucí. Rozhodl tak Krajský soud v Praze, který tím potvrdil verdikt Okresního soudu v Kolíně. Lichtenštejnové proti rozhodnutí podají dovolání k Nejvyššímu soudu, potvrdil Michal Růžička, mluvčí nadace knížete z Lichtenštejna, která spravuje jeho majetek.

Lichtenštejnům byl v roce 1945 majetek zkonfiskován na základě Benešových dekretů s odůvodněním, že se přihlásili k německé národnosti. S tím ale Lichtenštejnové nesouhlasí a zabavení majetku považují za neoprávněné.

Lichtenštejnové žalují celkem devět státních institucí, které nyní původně rodový majetek drží. Patří mezi ně například Státní pozemkový úřad či Lesy České republiky. 

Všechny instituce se přitom shodují, že není možné vracet majetek konfiskovaný před únorem 1948, protože s tím nepočítá restituční zákon. K této argumentaci se přiklonil i soud.

Lichtenštejnové nicméně ujišťují, že se žalobami nepokoušejí prolomit Benešovy dekrety. „Nejedná se o zpochybňování prezidentských dekretů, které by mohlo vytvořit precedens pro další žalobce. Je ale nutné napravit jejich zneužití vůči knížeti z Lichtenštejna, které je v rozporu s mezinárodním právem,“ sdělil Růžička s tím, že Krajský soud v Ústí nad Labem naopak podobné rozhodnutí Okresního soudu v Děčíně zamítl a vrátil spor k dalšímu přezkoumání. 

Právní zástupce Lichtenštejnů Aleš Linhart také připomněl, že lichtenštejnská vláda už v srpnu podala stížnost k Evropskému soudu pro lidská práva ve Štrasburku kvůli tomu, že soudní spory s jejich občany v Česku trvají příliš dlouho a nejsou spravedlivé, protože nezohledňují veškeré důkazy. I vláda ve Vaduzu argumentuje tím, že na Lichtenštejny neměly Benešovy dekrety vůbec být uplatněny.