Lidem v ubytovnách se možná oseká doplatek na bydlení

Za pokoj na ubytovně platí rodina 11 tisíc.

Za pokoj na ubytovně platí rodina 11 tisíc. Zdroj: Foto Blesk - Alexandr Malachovský

Nadační fond Klíček stěhuje pryč nábytek z ubytovny ve FN Motol.
Ganyovi odcházejí za Mirunkou.
Rodina Ganyových na ubytovně čeká na návštěvu nemocné Mirunky s její matkou.
Rodina Ganyových na ubytovně čeká na návštěvu nemocné Mirunky s její matkou.
Rodina Ganyových na ubytovně čeká na návštěvu nemocné Mirunky s její matkou.
23
Fotogalerie

Před schvalováním je ve Sněmovně opět vládní novela, jež by snížila státní doplatky na bydlení chudším lidem, kteří žijí v ubytovnách. 

Poslanci v dnešním opakovaném druhém čtení znovu navrhli vložit do předlohy o hmotné nouzi určité pravomoci obcí ve vztahu k poskytování dávek. Právě kvůli sporu o navrhované zrušení problematického ustanovení o souhlasu obce se projednávání normy v dolní komoře protahuje.

Souhlas obce do normy prosadili v minulosti poslanci na návrh opoziční ODS a platí od loňského jara. V praxi ale působí potíže a mohla by být podle ministerstva práce a sociálních věcí v rozporu s ústavním pořádkem.

Poslanec ODS Vladislav Vilímec požaduje, aby obecní úředníci mohli opatřením obecné povahy vyhlásit "oblasti se zvýšeným výskytem sociálně nežádoucích jevů". Úřad práce by tam nemohl vplácet doplatky novým žadatelům. Obdobným směrem jde pozměňovací návrh Jany Pastuchové (ANO), podle kterého by obce nedávaly k poskytnutí dávky souhlas, ale žadatelům by písemně doporučovaly další postup. Doporučení by mělo být jedním z podkladů, na jejichž základě úřad práce o dávce rozhoduje.

PODÍVEJTE SE DO FOTOGALERIE, JAK TO NA UBYTOVNÁCH VYPADÁ: 

Vilímec i Pastuchová chtějí zároveň zrušit ustanovení, podle kterého by pracovníci úřadu práce museli s nájemníkem vypracovat motivační plán s opatřeními a harmonogramem k nalezení bytu. Pokládají jej za formalitu. Poslankyně ANO také navrhla, aby část příspěvku na živobytí mohly úřady vyplácet lidem poukázkami na nákup zboží.

Ochranu společenství vlastníků jednotek chce do novely vložit nezařazený Karel Fiedler (Řád národa) a další členové petičního výboru. Doplatky by mohly jít přímo společenství, pokud vlastník bytu, jenž jej pronajímá lidem v hmotné nouzi, nehradí příspěvky do fondu oprav nebo náklady na služby.

Vládní novela předpokládá, že se doplatek na bydlení sníží z 90 procent státem stanovených nákladů na bydlení nejvýše na 80 procent. Úřady práce by jej navíc mohly obyvatelům ubytoven přiznat až tehdy, pokud by v obci lidé nemohli sehnat běžné bydlení a měli by k ní nějaký vztah.