Příspěvek na ubytovnu jen půl roku. Úřady chtějí přitvrdit

Romská ubytovna

Romská ubytovna Zdroj: Anna Vackova

Lidé bydlící v ubytovnách budou dostávat doplatky na bydlení maximálně půl roku. Takový plán chtějí prosadit ministerstva pro místní rozvoj a práce a sociálních věcí. Příspěvek sociálně slabým navíc bude kopírovat obvyklé náklady.

Změny v řešení sociálního bydlení, které navrhují ministerstva, má vláda posuzovat co nejdříve. Jedním k cílů je omezit státní podporu těm, kteří dlouhodobě bydlí v ubytovnách. Resorty tím reagují na současný stav, kdy příspěvky na bydlení pro sociálně slabé často putují rovnou na účty majitelů či provozovatelů ubytoven. Podnikatelé se sociálním bydlením navíc poplatky za ubytování stanovují příliš vysoko s tím, že jim peníze tak jako tak přijdou od státu. Právě tento typ podnikání chtějí ministerstva svým materiálem omezit a ztížit.

„Návrh omezuje vyplácení doplatků na bydlení pro příjemce ubytovaných v jiných formách bydlení, například v ubytovnách na maximálně šest měsíců,“ uvedla ředitelka odboru rodiny a ochrany práv dětí MPSV Kateřina Jirková. Navíc se příspěvek bude vyplácet jen do výše obvyklých nákladů, maximálně do 75 procent průměrných nákladů na bydlení v dané obci při daném počtu členů domácnosti plus ceny služeb a energií. Naopak zrušit by se mělo současné omezení, které limituje výplatu dávky na maximálně 84 měsíců během posledních deseti let.

René Gucký z nově založené Asociace majitelů a provozovatelů ubytoven však tvrdí, že by změny výrazně ztížily situaci „hůře ubytovatelným“ lidem. „Více než 70 procent ubytovaných v ubytovnách jsou lidé, kteří na to pobírají příspěvky. Tito lidé nemají jinou možnost, kde se ubytovat. Nedovedu si představit, kam by ti lidé šli a kde by našli vhodné bydlení,“ kritizuje Gucký, podle kterého navíc materiál vůbec neřeší situaci lidí, kteří propadnou sítem a ztratí nárok na sociální bydlení.

Zástupce největšího poskytovatele nájemního bydlení v ČR, společnosti RPG Byty, která v Moravskoslezském kraji provozuje i několik ubytoven, soudí, že potřeba „zastropovat“ státní platby pro ubytovny je legitimní. „Neznamená to ale, že tato forma bydlení není potřebná. Právě naopak. Doporučujeme ale vázat možnost čerpání příspěvků například na povinnost účastnit se komunitních programů či práce v lokalitě. Není práv bez povinností,“ zdůraznil v diskuzi se zástupci ministerstev ředitel pro vládní vztahy RPG Real Estate Stanislav Svoboda.