Lidovcům vadí způsob evidence tržeb, navrhnou větší ochranu živnostníků

Andrej Babiš

Andrej Babiš Zdroj: CTK

Vládní lidovci mají stále výhrady k navrhované podobě zavedení elektronické evidence tržeb, o níž v úvodním kole jedná Sněmovna. Chtějí dát pozměňovací návrhy, aby byli ochráněni nejmenší živnostníci a podnikatelé, řekl místopředseda frakce KDU-ČSL a zpravodaj zákona Jaroslav Klaška. Pozdvižení způsobil ve Sněmovně ministr financí Andrej Babiš, když donesl obří makety účtenek. Chtěl tím ukázat jejich podobu po zavedení elektronické evidence.

Povinnosti mají podle Klašky podléhat všichni s tím, že vláda může poskytnout dočasnou výjimku na základě podkladů ministerstva financí. Výhrady KDU-ČSL ale podle něho dosud nebyly uspokojivě dořešeny, jde právě o ochranu nejmenších živnostníků a podnikatelů. „Například živnostníků nebo podnikatelů, kteří to mají jako přivýdělek ke svému dalšímu pracovnímu poměru,“ řekl Klaška.

O pozměňovacích návrzích, které lidovci uplatní, budou v koalici jednat. „Věřím tomu, že jednáním dojdeme k nějaké shodě,“ dodal Klaška.

Lidovci podle něho uznávají to, že předloha pomůže k férové hospodářské soutěži a omezí daňové úniky, i to, že elektronická evidence tržeb je součástí koaliční smlouvy.

Klaška vyvolal pozornost při červnovém zahájení úvodního kola debaty o normě, když jako zpravodaj odjel ze Sněmovny. Musel se vrátit a vysvětloval, že se předem omluvil z vážných rodinných důvodů. Dnes uvedl, že funkci zpravodaje nechtěl zprvu přijmout, nikdo jiný ale neměl zájem.

Babiš chodil po sněmovně s obří účtenkou

V průběhu debaty o návrhu vzbudil rozruch ministr financí Andrej Babiš (ANO). Vystoupení exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09) doprovázel prezentací, v rámci které mezitím chodil po jednacím sále a poslancům na panelech ukazoval, jak bude vypadat účtenka s údaji pro evidenci tržeb.

Andrej Babiš ve SněmovněAndrej Babiš ve Sněmovně|ctk

Kalousek si poté vyžádal kvůli rozruchu, který v sále Babiš vzbudil, desetiminutovou přestávku na poradu svého klubu. Po přestávce popsal Babišovo počínání slovy, že po Sněmovně běhali nějací demonstranti s cedulemi. Kalousek pak s pomocí stranického kolegy Daniela Korteho připsal na panel s účtenkou opřený o poslanecké lavice „Andreji, největší neplatič daní jsi ty“.

„Pan Kalousek mi poničil účtenku, je to majetek ministra financí. Vy říkáte, že to patří každému, nevím, jestli si všichni budeme psát na svoje věci, je to sprosťárna,“ komentoval to Babiš.

Následně Kalousek vylepil na řečnický pult plakát, na němž byl Babiš vyobrazen jako žena s kuchyňským válečkem v ruce a nápis „Tvoje žena neví, kolik piv tu vypiješ. Andrej áno. Díky elektronické evidenci tržeb“.

Elektronická evidence tržeb je nástrojem, od kterého si vláda slibuje hlavně omezení šedé ekonomiky a vyšší výběr daní. Pravice to zpochybňuje, poukazuje na náklady státu i živnostníků na pořízení a provoz systému a hovoří o kroku k likvidaci malého a středního podnikání.

Státní rozpočet podle propočtů ministerstva financí může zavedením systému celkově získat z DPH a daně z příjmu dodatečně přes deset miliard korun.

Doprovodné zákony k návrhu snižují sazby DPH ve stravovacích službách z 21 na 15 procent a zavádějí jednorázovou slevu až pět tisíc korun pro všechny poplatníky daně z příjmů fyzických osob, kterým v daném roce vznikne povinnost evidovat tržby. Zavedena by měla být taky účtenková loterie.

Jednání o evidenci tržeb doprovázejí spory a kritika pravice

Na návrh zavedení evidence tržeb se ale snesla očekávaná kritika ze strany pravicové opozice „Nikdy vám nedovolíme ten zákon schválit a uvést v realitu,“ prohlásil místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek. Pro volné dýchání v Česku je podle něho návrh stejně nebezpečný jako jeho předkladatel Babiš. Proti zákonu vystupují i opoziční ODS a Úsvit. Předseda občanských demokratů Petr Fiala označil evidenci tržeb za součást útoku vlády na živnostníky, podnikatele a všechny pracovité lidi. „Systém je úplně zbytečný a nenaplní cíle,“ zdůraznil Fiala.

„Vy to zavádíte jenom pro někoho a jenom tam, kde to zajímá Babiše,“ vyčetl Kalousek vládní koalici. Fiala vidí v evidenci tržeb nebezpečné shromažďování dat a varoval taky, že někteří podnikatelé skončí.

Kalousek se opřel i do Babiše. V souvislosti s jeho firmami soustředěnými do skupiny Agrofert mluvil o daňových optimalizacích a o miliardách požadovaných od státu na odstranění starých ekologických zátěží. „S takovouhle platební daňovou morálkou, pane podnikateli a ministře financí v jedné osobě, běžte do karusele,“ vmetl Babišovi. Ministr financí Kalouska nařkl ze sprosté lži.

Karel Fiedler z klubu Úsvitu poznamenal, že nelegální a stínová ekonomika v obchodu, pohostinství a stavebnictví tvoří velmi malý podíl v únicích daně z přidané hodnoty. „Budeme honit blechy v kožichu medvěda,“ řekl.

Volný: Evidence se týká i velkých firem

Systém hájil Jan Volný z ANO. Není podle něho proti živnostníkům, protože bude evidence tržeb zaváděna vždy pro celý obor, budou pod ni spadat i velké firmy. Další poslanec ANO Jiří Zlatuška podotkl, že i za první republiky měl živnostník v pokladně zapečetěnou pásku pro kontrolu berního úřadu. Další poslanci z řad vládního hnutí poukazovali hlavně na narovnání podnikatelského prostředí a zlepšení morálky. „Kdo neplatí daně, má neopodstatněnou výhodu,“ uvedl například Ivan Pilný.

Na údajnou neekonomičnost systému poukazoval předseda poslanců ODS Zbyněk Stanjura, jenž podotkl, že i kdyby se naplnila vládní očekávání zvýšeného výběru daní, bude to celkově jen 1,5 procenta navíc. Adolf Beznoska (ODS) řekl, že podíl šedé ekonomiky v Česku je nyní asi 15 procent, v Chorvatsku, které dává vláda za vzor, jde o 28 procent a klesá navíc pomaleji.

„Zavádí se státem organizovaný systém udávání,“ soudí Martin Plíšek (TOP 09 a Starostové) v souvislosti s předpokládaným povinným vystavováním účtenek. Ohledně zákona varoval před porušením evropského práva. Občanský demokrat Radim Holeček označil evidenci tržeb za zbraň hromadného ničení proti živnostníkům a malým podnikatelům.

Podnikatelé, na které se bude vztahovat povinnost elektronické evidence, vydají podle vládního návrhu zákona zákazníkovi účtenku a údaje o ní pošlou okamžitě elektronicky finančnímu úřadu. Takto evidovat se budou tržby v hotovosti, platební kartou nebo šekem a směnkou.

Nebude se to vztahovat mimo jiné na bankovní převody nebo tržby v prodejních automatech. Výjimka bude platit i pro prodej jízdenek na dráze nebo pro veřejné toalety.

Poslanci se přeli také o to, zda a jak je v tuzemsku dostupné vysokorychlostní připojení k internetu. Opozice tvrdí, že řada podnikatelů kvůli potížím s připojením nebude mít šanci požadované údaje odesílat. Zlatuška to ale označil za nesmysl s tím, že rychlost internetu neovlivní rychlost odesílání dat.

Výběr výroků poslanců k zákonu o evidenci tržeb
Miroslav Kalousek (TOP 09) k představení panelů ministra financí Andreje Babiše (ANO) se vzory účtenek: „Protože tady byl skutečně mimořádný hluk, navíc tady běhali nějací demonstranti s cedulemi, tak já si to s dovolením radši vezmu ještě jednou od začátku.“
„Shodou okolností zde sedící vlastník prosperující firmy za tři roky si pro sebe vytáhl 2,8 miliardy korun, státu nezaplatil na korporátní dani ani korunu a po zde sedícím ministrovi financí požaduje 3,2 miliardy dotace z veřejných rozpočtů. S takovouhle platební daňovou morálkou, pane podnikateli a ministře financí v jedné osobě, běžte do karusele.“
„Proč ten, kdo to zavádí, se domnívá, že ti největší podvodníci jsou hospodští a prodejci v maloobchodě? Protože tam se obchoduje s komoditou, která ho mimořádně zajímá, tam je největším producentem, tam jsou ty potraviny.“
Andrej Babiš (ANO): „Když někdo celý život nelže, tak je z toho v šoku, co tady Kalousek předvádí.“
Jiří Zlatuška (ANO): „Chápu, že toto řečniště snese jakýkoli nesmysl, ale v okamžiku, kdy zde padlo něco o tom, jak není dostupný vysokorychlostní internet na předávání tohoto malého objemu dat, tak to je naprostý nesmysl.“
Miroslav Kalousek (TOP 09): „Co se týče přenosu dat, nechci se přít s profesorem kybernetiky. Vycházím z tvrzení znalce, který pracoval pro ministerstvo financí. Buď mluví z cesty pan profesor Zlatuška, nebo znalec ministerstva financí.“
Jiří Zlatuška (ANO): „To, co zde z odborného hlediska od opozice vyznívá jako námitky, je absolutní nesmysl. Kdybych tohle slyšel od studenta při běžné zkoušce, vyhodím ho.“
Karel Fiedler (Úsvit): „My tady budeme honit blechy v kožichu medvěda, budeme ztrácet spoustu času elektronickou evidencí tržeb, ale ty velké daňové úniky, ty necháme pořád, aby existovaly.“
Jan Volný (ANO): „Pan kolega Fiedler … nezklamal mě, protože se zase přidal se svým populismem a tvrdí tady, že řešíme sedm procent malých živnostníků. Já upozorňuji, že EET bylo rozděleno podle sekcí, to znamená, zaačíná se pohostinstvím a obchodem a je to i na ty velké sítě, je to i na ty velké firmy.“
Petr Fiala (ODS): „Jedním z motivů omezovat svobodu volného trhu je strach ze svobody samotné. Ano, dámy a pánové, strach ze svobody a snaha všechno kontrolovat a podřídit státu a některým ekonomickým zájmům, to je ta pravá motivace pro zavedení registračních pokladen.“