Lídrem TOP 09 pro eurovolby bude Niedermayer, záda mu má krýt Pospíšil

Luděk Niedermayer

Luděk Niedermayer Zdroj: E15

Kandidátku opoziční TOP 09 do květnových eurovoleb povede bývalý viceguvernér ČNB Luděk Niedermayer. Na začátku týdne o tom rozhodly špičky strany, nominaci musí ještě schválit celostátní výbor. TOP 09 tak vsadila na další osobnost, která není členem partaje. Dvojkou kandidátky se má totiž stát rovněž nestraník, bývalý místopředseda ODS Jiří Pospíšil.

Podle deníku Právo, který informaci přinesl jako první, si Niedermayera obhájil předseda Karel Schwarzenberg a nikdo z vedení TOP 09 nebyl proti. „Šéf si prosadil i to, aby dvojkou byl další nestraník, bývalý místopředseda ODS Jiří Pospíšil, který patřil mezi nejpopulárnější politiky v zemi,“ napsal deník.

Třetím nasazeným je podle Práva poslanec Stanislav Polčák, kterého nominovalo hnutí Starostové a nezávislí, jehož je místopředsedou. Na dalších místech kandidátky se mají objevit senátor za TOP 09 Jaromír Štětina nebo exposlanec TOP 09 a profesor z olomoucké univerzity Bořivoj Šarapatka.

Luděk Niedermayer nastoupil do centrální banky, tehdejší Státní banky Československé, již v roce 1991, později působil jako ředitel odboru řízení rizika a šéf sekce bankovních obchodů. V únoru 1996 se ve svých 29 letech stal nejmladším členem bankovní rady ČNB a v letech 2000 až 2008 byl viceguvernérem. Dnes pracuje jako ekonom firmy Deloitte.

TOP 09 již podruhé sáhla pro bývalého centrálního bankéře. V komunálních volbách na podzim 2010 byl kandidátem strany na post pražského primátora bývalý guvernér ČNB a Niedermayerův kolega z bankovní rady Zdeněk Tůma.

Pavel Telička: Eurokomisařem by neměl být sociální demokrat

Jan Zahradil: Eurovolby budou lakmusovým papírkem pro nové vedení ODS