Magistrát si chce prozkoušet právníky, pak jim dá zakázku za 600 milionů

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Pražský magistrát minulý týden vypsal tendr v hodnotě 600 milionů korun na externí právní služby. Právní kanceláře, které v něm budou chtít uspět, čeká dvoustupňové výběrové řízení. Úřad pro ně také připravil prověrku v podobě fiktivních právních případů.

Radní Lukáš Manhart serveru E15.cz sdělil, že právní úkoly magistrát přichystal pro každou oblast, o kterou se budou advokátní kanceláře ucházet. „Jejich zpracování pak posoudí hodnotící komise,“ sdělil Manhart. Prověrkou budou muset projít všichni, kdo se propracují do druhého kola.

Magistrát také přesně stanovil, jakou praxi za sebou advokátní kanceláře či právníci musí mít, aby se mohli tendru zúčastnit. Samozřejmostí je například zkušenost s občanským soudním řízením s hodnotou předmětu řízení nejméně 50 milionů korun, zastupování klienta ve správním řízení vedeném ÚOHS či vypracování veřejné zakázky na stavební práce s předpokládanou hodnotou 100 milionů korun.

:

Zakázku vypsala na čtyři roky, slibuje si od ní vyšší míru transparentnosti při výběru dodavatelů právních služeb, posílení soutěžního prostředí a finanční úsporu. Dosud magistrát vynakládal podle radního Manharta ročně na právní služby ročně 150 milionů.

Tendr je rozdělen na osm částí, pro každou oblast magistrát uzavře rámcovou smlouvu s více uchazeči. „Zadávání jednotlivých zakázek pak bude formou minitendrů, v kterých lze soutěžit o cenu,“ řekl Manhart. Ukončení výběrového řízení odhadl radní na začátek května.