Manažeři exportní pojišťovny prý způsobili škodu 871 milionů

EGAP

EGAP Zdroj: CTK

Protikorupční policie navrhla obžalovat dva bývalé vrcholné manažery Exportní garanční a pojišťovací společnosti (EGAP). Porušením povinnosti při správě cizího majetku údajně způsobili škodu 871 milionů korun. Případ se týká financování výstavby cementárny ve Vietnamu.

Oba manažeři jsou stíháni na svobodě, v případě prokázání viny jim hrozí až osmileté vězení. Policisté již předali jejich trestní spis Vrchnímu státnímu zastupitelství v Praze.

Podle dřívějších informací Lidových novin jsou obviněnými muži někdejší generální ředitel EGAP Karel Pleva a jeho obchodní náměstek Jiří Skuhra. V dubnu 2010 údajně v dokumentech pro jednání dozorčí rady úmyslně mazali a zkreslovali informace o riziku spojeném s výstavbou vietnamské cementárny. Chtěli prý dosáhnout příslibu uzavření pojistné smlouvy, protože si byli vědomi toho, že kdyby rada znala všechny okolnosti, příslib by neschválila.

Podklady pro jednání dozorčí rady EGAP o pojištění úvěru od České exportní banky (ČEB) pro Inekon Group a vietnamského investora Phu Son podle Lidových novin připravoval Skuhra. V materiálech údajně navrhl smazat několik pasáží, které byly k projektu skeptické, jako například závěr studie KPMG o rentabilitě vietnamského trhu s cementem. Pleva prý úpravy schválil.

ČEB kvůli pochybnostem z projektu odešla, úvěr 2,5 miliardy korun poskytla PPF Banka. Ta později čerpání z úvěrového rámce zastavila, z celkových 100 milionů eur se stihlo vyčerpat 30 milionů eur (zhruba 813 milionů korun).

Státní Exportní garanční a pojišťovací společnost podporuje český export především pojišťováním vývozních úvěrů. Stát vykonává vlastnická práva v EGAP prostřednictvím ministerstva financí (40 procent), ministerstva průmyslu a obchodu (36 procent), ministerstva zemědělství (12 procent) a ministerstva zahraničí (12 procent).