Manažeři státní tiskárny čelí trestnímu oznámení kvůli darům

Richard Bulíček, bývalý ředitel pražské Státní tiskárny cenin.

Richard Bulíček, bývalý ředitel pražské Státní tiskárny cenin. Zdroj: Tomas Turek, Euro

Ministerstvo financí na začátku května podalo trestní oznámení na bývalého generálního ředitele Státní tiskárny cenin Richarda Bulíčka a několik dalších úředníků. Ministerstvo má podezření, že se dopustili podplácení, zpronevěry či porušování povinností při správě cizího majetku, napsaly dnes Lidové noviny (LN).

Audity pro ministerstvo financí podle deníku ukázaly, že tiskárna od roku 2009 do letoška vydala za reklamní a dárkové předměty 13,7 milionu korun.

Náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht deníku řekl, že policie by měla prověřit, zda byl postup tiskárny při věnování darů legální „vzhledem k paragrafům, které se týkají uplácení a nakládání s majetkem“. Tiskárna v minulosti podle LN jako dary rozdávala třeba i politikům zlaté a stříbrné mince, desetigramové zlaté slitky, zlaté kravatové spony, dárkové šeky, řetízky nebo luxusní víno.

Špatná evidence darů

Wagenknecht upozornil na nedostatečnou evidenci tiskárny o darech. Není tak možné zkontrolovat, komu a zda vůbec byly reklamní a dárkové předměty rozdány. Podle auditů ministerstva měly některé předměty z drahých kovů sloužit jako motivační prvek k odstranění úřednických překážek nebo k získání zakázky. Bulíček se hájí tím, že tiskárna se pohybuje v tržním prostředí a potřebuje se propagovat.

Bulíčka z funkce ředitele státní tiskárny odvolal ministr financí Andrej Babiš (ANO) v polovině března. V tiskové zprávě tehdy uvedl, že se rozcházeli v pohledu na efektivitu a hospodárnost v oblasti věcných darů.

Státní tiskárna cenin se stará o tisk bankovek, akcií či osobních průkazů. Firma zaměstnává 530 lidí ve třech výrobních závodech. Ročně utrží zhruba 1,75 miliardy korun.