Maradová končí v čele Státního pozemkového úřadu. Přispěje to k jednání o vládě, tvrdí

Svatava Maradová

Svatava Maradová Zdroj: Statni pozemkovy urad

Ústřední ředitelka Státního pozemkového úřadu (SPÚ) Svatava Maradová rezignuje na svou funkci. Uvolnění pozice podle ní přispěje ke koaličním vyjednáváním o složení vlády. Funkci opustí po dohodě s ministrem zemědělství v demisi Jiřím Milkem (za ANO). Funkci by podle informací měla opustit asi během měsíce. Bývalý ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL) vidí za odchodem nátlak a snahu ANO měnit lidi ve státní správě, o možném politickém tlaku mluví také agrární analytik Petr Havel.

Státní pozemkový úřad spravuje a prodává státní zemědělský majetek, stará se o pozemkové úpravy a řeší restituční žádosti. "Po čtyřech letech náročné a poctivé práce jsem se rozhodla ukončit své působení na pozici ústřední ředitelky SPÚ. Mému rozhodnutí předcházela dohoda s panem ministrem zemědělství Jiřím Milkem," sdělila Maradová.

"Věřím, že uvolnění této pozice umožní realizovat jeho (Milkovy) manažerské cíle ve vedení resortu zemědělství, ale především alespoň určitou měrou přispěje k úspěšným koaličním vyjednáváním o podobě a podpoře nové vlády," dodala Maradová bez bližšího vysvětlení. Stabilita státu a správa věcí veřejných musí být podle ní pro všechny naprostou prioritou.

Ministerstvo potvrdilo, že se Milek s Maradovou sešel. "Stejně jako se schází s řediteli ostatních podřízených organizací, aby se seznámil s chodem těchto institucí. Prioritou vlády je transparentnost, dobré hospodaření a fungování státní správy. Všechny ředitele proto ministr Milek také informuje, že je bude kontrolovat a prověří je audit," sdělilo tiskové oddělení ministerstva.

Nad odchodem Maradové se podivil Milkův ministerský předchůdce Jurečka, který Maradovou jmenoval na základě výběrového řízení. "Nevidím žádný racionální důvod, proč by měla odcházet," řekl novinářům. Podle něj se Maradová nedopustila žádného přešlapu a naopak byla úspěšná v mnoha sporech, které SPÚ vedl. Záležitost na něj dělá podobný dojem jako tlak premiéra Andreje Babiše (ANO) na odchod šéfa Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS) Michala Murína. "Členové vlády za hnutí ANO se snaží na klíčových postech ve státní správě měnit lidi, kteří tam byli doteď," uvedl Jurečka.

Předseda poslaneckého klubu komunistů a expert strany na zemědělství Pavel Kováčik novinářům řekl, že o Maradové hovořil minulý týden s ministrem Milkem a "byly mu sděleny některé důvody, které stojí za zamyšlení". Později vysvětlil, že podle ministra Maradová zajistila špatně zastupování státu u soudu. Kováčik jako zástupce KSČM, která s ANO vyjednává o podpoře vlády, by osobně s prací odcházející ředitelky problémy neměl. "Po celou dobu komunikace byla vždy bezchybná, nezaznamenal jsem žádné pochybení, neměl bych proč ji odvolávat," uvedl.

Podle agrárního analytika Havla byla Maradová spíše liberálnějším ostrůvkem ve vedení pozemkového úřadu. Jednou z možností, proč z funkce odchází, je podle Havla politický tlak - nemusela by být k novému vedení ministerstva dostatečně loajální. "Druhou možností je pak objevení nějakého problému v jedné z kauz, kde se SPÚ soudí o restituční pozemky," dodal Havel. Třetí možností podle něj je, že již je někdo na post dalšího ústředního ředitele v rámci koaličních vyjednávání předvybraný.

Sedmačtyřicetiletá Maradová vedla úřad od poloviny června 2014. O místo se tehdy ucházelo 12 lidí, Jurečka ji jmenoval na základě doporučení výběrové komise. Vystudovala obor zemědělské inženýrství na Agronomické fakultě Mendelovy univerzity v Brně. Dříve pracovala jako geodetka v soukromé firmě. Byla rovněž dlouholetou ředitelkou společnosti Geocart CZ zabývající se komplexními pozemkovými úpravami a projektováním v krajině, uvedlo ministerstvo.

Řízením pozemkového úřadu byl před ní pověřen Martin Vrba po odvolání bývalého ředitele Petra Šťovíčka.