Mějte spotřebu vody pod kontrolou

Jak vybírat bytové vodoměry?

Jak vybírat bytové vodoměry? Zdroj: Shutterstock

Neomezený přísun vody a tepla v současné době již patří k standardům každé domácnosti. A právě proto, že nemusíme nijak hlídat, kolik vody či elektřiny a plynu máme k dispozici, se často stává, že energiemi i k životu nezbytnou vodou jednoduše plýtváme.

Aby se vám při ročním zúčtování neprotočily panenky

Hlídat spotřebu vody je důležité. Jednak obecně kvůli neustálému úbytku pitné vody v přírodě, ale i kvůli vašemu rodinnému rozpočtu. K tomu, abyste měli přehled o tom, jak s vodou ve vaší domácnosti hospodaříte, slouží vodoměry. Jejich prostřednictvím můžete snadno kontrolovat výdaje, zároveň máte jistotu, že v ročním zúčtování platíte skutečně pouze vaší spotřebu a ne třeba i sousedů. Předejte tak nepříjemnému překvapení z výsledné částky i sporům v případě nejasností.

Jak vybírat bytové vodoměry

Pokud uvažujete o pořízení bytového vodoměru a chcete vědět, podle jakých kritérií vybírat vodoměry, vězte, že mají určité vlastnosti, podle které vám usnadní rozhodování.

Značení přesnosti vodoměru se dělí do třech skupin. Vodoměry A měří spotřebu vody s přesností od 60 l/hod. Vodoměry skupiny B pak sdělují informace o spotřebované vodě s přesností od 30 l/hod. A konečně vodoměry C jsou nejpřesnější. Měří vodu od 15 l/hod.

Co vás určitě zajímá je schopnost vodoměru odolat zásahům nekompetentních osob. To se děje nejčastěji pomocí silných magnetů, které svým působením dokážou zastavit či jinak ovlivnit funkčnost vodoměrů. Chránit se můžete buď tak, že budete disponovat vodoměrem, jenž zaznamenává průběžnou spotřebu vody, a vy tak máte možnost kontroly, případně mějte vodoměr odolný vůči magnetům – mokroběžný vodoměr. 

K dalším vlastnostem vodoměrů pak patří i ochranné víko ciferníku, neprůhledný kryt strojku počítadla či třeba ochrana proti nekonečnému otáčení ciferníku. 

S výměnou starého vodoměru se obraťte na odborníky

INMES zabývající se instalatérskými a topenářskými pracemi, využívá nabyté zkušenosti i v oblasti prodeje a montáží měřiče tepla, měřice spotřeby tepla a vody. Společnost vznikla v roce 1993 a v současné době nabízí klientům komplexní služby v oboru prostřednictvím vlastního týmu montážních pracovníků a spolupráce s výrobci kvalitních produktů.