Města si na novelu zákona o veřejných zakázkách těžce zvykají

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Pár měsíců platnosti novely zákona o veřejných zakázkách sice obrousilo nejostřejší hrany kritiky ze strany měst a obcí, přesto je pro ně zavádění nových pravidel stále poměrně bolestivé. Nejtěžší si bylo na novelu podle mluvčího zlínského magistrátu Zdeňka Dvořáka zvyknout.

„Narostlo množství administrativy při přípravě i v průběhu zadávacího řízení, dále chyběly prováděcí právní předpisy k zákonu. Některá nová ustanovení jsou obtížně vykladatelná a budeme si muset teprve počkat na výkladovou praxi Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže,“ shrnul Dvořák.

Dodal, že na druhou stranu je přínosem novely například možnost doručování některých dokumentů pouze jejich zveřejněním na profilu zadavatele, kdy odpadá klasické doručování dokumentů či zjednodušení prokazování kvalifikace v podlimitním řízení.

:

„Osvojit si nové podmínky pro zadávání veřejných zakázek není takový problém, jak se mnozí obávali, přesto novela v některých fázích komplikuje práci,“ přiznala mluvčí plzeňského magistrátu Zdeňka Kubalová. Zadavatel má podle ní například archivační povinnost u prodlouženou z pěti na 10 let, čímž nastává problém s prostorem pro archivaci. K zahlcení může dojít i u profilu zadavatele, neboť se nově musí zveřejnit v době vyhlášení veřejné zakázky celá textová část zadávací dokumentace.

Zvýšená administrativa spojená s normou představuje podle Kubalové v rámci magistrátu značný objem dat a dokumentů. „Novela zákona o veřejných zakázkách je platná od 1. dubna, což jsou téměř čtyři měsíce a za tu dobu stále nejsou k dispozici kompletní prováděcí právní předpisy, které měly vyjít do konce letošního května,“ upozornila také mluvčí.

Jako bolavé místo zmiňuje administrativu, a s ní spojené vyšší náklady, i starosta obce Rájec Jestřebí Pavel Perout. „Nejvyšší prioritou dneška je transparentnost, bohužel, ať to stojí, co to stojí, však to obce zaplatí. Další věcí jsou nepřipravené prováděcí vyhlášky v době platnosti zákona. Důsledek? Obce nechtějí vypisovat výběrová řízení, aby se nedopustily chyb,“ uvedl Perout.

Na nová pravidla naopak nedá dopustit například starosta Vysoké nad Labem Jiří Horák. Právě zvýšení transparentnosti a v jejím důsledku zlevnění zakázek je nejvyšší klad normy. Řada měst si hodnocení novely ponechává až na konec roku, vyčkává tak například Praha či Hradec Králové.