MF navrhuje nižší kauci pro menší distributory pohonných hmot

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: e15

Ministerstvo financí navrhuje možnost, aby se snížila kauce pro menší distributory pohonných hmot z 20 na 10 milionů korun. Vyplývá to z návrhu novely zákona o spotřebních daních, kterou poslalo MF do vnějšího připomínkového řízení. Úřad navrhuje také plošné uvalení spotřební daně na surový tabák. Účinnost novely MF navrhuje od července 2015.

Zavedení kaucí bylo jedním z opatření proti daňovým únikům. Ústavní soud (ÚS) však v květnu ustanovení s platností od července příštího roku zrušil. Zákonodárci proto řeší, jak problematiku upravit jinak. Podle ÚS má být kauce, která je sama o sobě racionální, odstupňována, aby zohledňovala situaci menších distributorů.

„Možnost snížení je cílena především na menší distributory a podle zákonem předvídaných kritérií bude poskytnuta distributorům, kteří dlouhodobě působí na trhu, jsou stabilní a z pohledu daňových úniků nevykazují vysokou míru rizika,“ uvedlo dnes MF. Unie nezávislých petrolejářů návrh na snížení sazby již dříve uvítala.

Možnost snížení je cílena především na menší distributory

Náměstkyně ministra financí Simona Hornochová navíc již dříve upozornila, že se kauce týká distributorů, nikoliv čerpacích stanic, jak bylo někdy chybně uváděno. Samotná čerpací stanice totiž podle ní není distributor. Ujednocení toho, kdo je považován za distributora, požadují i nezávislí petrolejáři. Distributorem by podle nich měl být pouze ten, kdo dováží nebo přeprodává zboží dalšímu distributorovi.

V případě tabáku MF navrhuje plošné uvalení spotřební daně na surový tabák. Daň bude stanovena ve výši spotřební daně tabáku ke kouření a bude zaveden registr osob, které s takovým tabákem nakládají. „Jedná se o opatření, které by mělo vést ke snadnější eliminaci daňových úniků, ke kterým dochází zejména z důvodů nekontrolovatelného přístupu k tabákové surovině, z níž se následně nelegálně vyrábí nezdaněné tabákové výrobky,“ uvedlo MF.

V oblasti biopaliv MF na základě evropských předpisů navrhuje mírně snížit daňové zvýhodnění čisté bionafty a biolihu. MF chce také zavést průběžný systém sledování povinnosti uvádět minimální množství biopaliv na trh. „Cílem této změny je eliminace závažných podvodů, které jsou spojeny se stávající kontrolou plnění povinnosti v jednoletých intervalech,“ uvedl úřad.