Minimální mzda i příspěvek otcům: čtěte, komu stát příští rok přidá

Daně, koruny

Daně, koruny Zdroj: profimedia.cz

koruna, měna
česká koruna
koruna, rozpočet
4
Fotogalerie

V roce 2017 poroste minimální mzda, důchody i platy v sociální a kulturní oblasti nebo ve zdravotnictví. Novopečení tatínkové také dostanou možnost využít po narození potomka dávku takzvané otcovské poporodní péče.

Vláda letos odsouhlasila zvýšení minimální mzdy, a to na 11 tisíc korun. Minimální hodinová mzda vzroste z 58,7 korun na rovných 66 korun. Zároveň se ruší zvláštní sazba minimální mzdy i zvláštní sazby nejnižších úrovní zaručené mzdy pro zaměstnance s invalidním důchodem.

„Bude tak platit jedna sazba minimální mzdy a nejnižších úrovní zaručené mzdy pro všechny zaměstnance. Se sjednocením minimální mzdy pro všechny souvisí také zvýšení příspěvku na zaměstnávání osob se zdravotním postižením o 700 korun,“ uvedl mluvčí ministerstva práce Petr Habáň. Zvýšení ze současných 9 900 korun bude od ledna. Průměrná mzda v Česku je 27 297 korun.

A od stejného data se zvýší také penze o 2,7 procent. V průměru by tak měly mít důchodci o 308 korun navíc. Příplatky k důchodu přiznané před 1. lednem 2017 se zvyšují o 2,2 procenta. Vláda v tomto případě poprvé využila možnost zvýšit důchody formou nařízení, což proces výrazně urychlilo.

Čerství tatínkové dostanou možnost využít po narození potomka novou dávku otcovské poporodní péče. Ta bude fungovat tak, že z nemocenského pojištění bude otec dítěte po jeden týden dostávat 70 procent vyměřovacího základu svého výdělku. Podpora bude stejná jako výše peněžité pomoci v mateřství. Nástup bude možný v období šesti týdnů ode dne narození dítěte a týdenní otcovské volno nebude možné přerušit.

Zbytek textu čtěte zde >>>