Ministerstvo dopravy chce řidičský průkaz na zkoušku

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: Mlada fronta

Ministerstvo dopravy hodlá od příštího roku prosadit několik velkých změn ve výcviku řidičů. Úřadu jde především o zamezení korupce při zkouškách a také o větší kontrolu nad mladými novopečenými řidiči, na které připadá největší procento nehod.

Navrhovaný zákon například počítá s novou státní organizací, kde by mělo pracovat na profesionální bázi zhruba 300 zkušebních komisařů. Dnes je komisařů na pět set, nejsou ale pod přímým státním dohledem a často vykonávají i další funkce v rámci obcí s rozšířenou působností.

„Zákon by měl díky vyšší kontrole eliminovat stávající vysokou míru korupčního jednání při zkouškách, za něž jsou trestně stíhány už desítky komisařů,“ uvedl ministr Pavel Dobeš (LIDEM). Podle něj si nová státní instituce do pěti let na sebe sama vydělá.

Nový zákon také ztíží samotnou cestu k řidičskému oprávnění. Adept bude muset v autoškole absolvovat teorii a první praxi v autě na cvičišti. Pokud to zvládne, bude skládat před komisařem první část zkoušky. Teprve po jejím úspěšném složení bude moci vyrazit s instruktorem do ostrého provozu. Následovat bude závěrečná zkouška z praktické jízdy. Ta se bude natáčet na kameru, místo se přitom vybere tak, aby intenzita provozu byla pro všechny zhruba stejná.

Žadatelé pak dostanou první řidičský průkaz nejprve na zkoušku na jeden rok a k tomu limit osmi trestných bodů.
Zákon by mohl podle představ ministerstva začít platit v polovině roku 2013.