Ministerstvo zahraničí nedoporučuje cesty na Ukrajinu a do Běloruska

Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničí

Černínský palác, sídlo ministerstva zahraničí Zdroj: Rames

Kvůli stupňování hrozby ruské vojenské agrese proti Ukrajině varuje Černínský palác před cestami na Ukrajinu a do Běloruska. Češi, kteří tam jsou, by podle ministerstva zahraničí měli zvážit opuštění těchto zemí. Úřad to sdělil v tiskové zprávě po jednání pracovní skupiny k vyhodnocení bezpečnostní situace ve východní Evropě.

České velvyslanectví v Kyjevě opustí rodinní příslušníci pracovníků, jinak bude fungovat i nadále. V případě zhoršení situace ministerstvo přijme další opatření.

Rusko v posledních měsících shromáždilo u ukrajinských hranic desítky tisíc vojáků. Vyvolalo tím obavy Kyjeva i Západu, že se připravuje na vojenskou ofenzivu proti Ukrajině. Server Politico s odvoláním na tři oficiální zdroje z Washingtonu a Evropy napsal, že by ruská invaze mohla začít ve středu 16. února. Krize se vyostřila natolik, že USA vydaly pokyn k evakuaci části diplomatů z Kyjeva. Stavy na zastupitelských úřadech na Ukrajině snižuje i Rusko. Moskva ovšem popírá, že by měla v úmyslu Ukrajinu napadnout.

Také slovenské ministerstvo zahraničí doporučilo obyvatelům země, aby necestovali na Ukrajinu. Velvyslanectví v Kyjevě a generální konzulát v Užhorodu opustí rodinní příslušníci vyslaných pracovníků, uvedl mluvčí ministerstva Juraj Tomaga.