Ministryně Šlechtová je proti odchodu Prahy z programu ITI

Karla Šlechtová

Karla Šlechtová Zdroj: ctk

Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová považuje za nepřípustné, aby Praha odešla z programu integrovaných teritoriálních investic (ITI) v rámci pražské metropolitní oblasti. Řekla to dnes na setkání se středočeskými starosty v budově hejtmanství v Praze. Do nového programu EU má být kromě Prahy zapojen i Středočeský kraj. Praha, jejíž role v programu je klíčová, podle neoficiálních informací zvažuje, že od projektu odstoupí.

Podle středočeského hejtmana Miloše Petery má být v programu k dispozici 6,7 miliardy korun. Praha má podle hejtmana obavu z toho, že bude muset odpovídat za projekty na území jiného samosprávného regionu. Šlechtová uvedla, že k tomu zatím nemá žádné oficiální stanovisko, byť se k ní takové zprávy také dostávají. Pokud by se potvrdily a Praha se rozhodla skutečně program opustit, je ministryně připravena to řešit.

„Není to pro mě v žádném případě přípustné. Pokud se toto stane, tak samozřejmě já to budu okamžitě řešit ze své úrovně,“ uvedla Šlechtová. O věci je v takovém případě připravena jednat ve vládě i Evropské komisi. Podle ministryně by tím přišlo zhruba 500 obcí z této aglomerace o garanci peněz. „Budu hlasem těch 500 obcí a nesouhlasím s tím, aby pražská ITI nebyla,“ prohlásila Šlechtová.

Setkání s premiérem

Petera uvedl, že o záležitosti bude jednat kolem 10. srpna se zástupci pražského magistrátu. Věří tomu, že se projekt nakonec uskuteční. Věc už hejtman probíral i s premiérem Bohuslavem Sobotkou, který podle něj Středočeskému kraji vyslovil podporu.

Integrované teritoriální investice pražské metropolitní oblasti jsou určeny pro specifickou oblast, která zahrnuje dvě kategorie regionů - Středočeský kraj jako méně rozvinutý a hlavní město Prahu jako více rozvinutý region. Většina podpořených projektů má být uskutečněna ve Středočeském kraji, přičemž hlavním nositelem programu by měla být Praha. V Česku má vzniknout sedm teritoriálních oblastí, vedle pražské mimo jiné ostravská, plzeňská či brněnská. „Smyslem je koordinace investic v území,“ připomněla Šlechtová, která si po dnešním setkání s hejtmanem a starosty prohlédla některé středočeské projekty financované z evropských fondů.