MMR dá na opravy památek 621 milionů, na všechny se nedostane

Velehrad

Velehrad Zdroj: CC BY 3.0: palickap; WikimediaCommons

Na obnovu památek pošle ministerstvo pro místní rozvoj 621 milionů korun, přičemž tyto peníze musí žadatelé vyčerpat do konce roku 2015. Většinu tvoří dotace z evropských fondů. Resort už schválil čtyři projekty za celkem čtvrt miliardy korun, o zbytku rozhodne do konce října.

Dotaci z Integrovaného operačního programu už mají schválené opravy a revitalizace měšťanského domu v Třeboni (26 milionů korun), kostela Narození Panny Marie v Želivě (47 milionů korun), objektů na hradě Špilberk (90,5 milionu korun) a klášterního areálu barokního Velehradu (63,8 milionu korun).

Na schválení čeká ještě 15 projektů. „Do ukončení příjmu žádostí 30. června zaevidovali pracovníci Centra pro regionální rozvoj ČR celkem 19 projektových žádostí. Požadovaná dotace z evropských fondů u nich činí celkem 1,483 miliardy korun. Dalších 261,69 milionu činí spolufinancování ze státního rozpočtu,“ vypočítala mluvčí MMR Veronika Vároši.

Rozhodnutí padne do konce října

Na všechny projekty se však nedostane, protože na podporu památek bylo připraveno 528 milionů korun z evropských fondů a 93 milionů korun přidá stát ze svého rozpočtu. O tom, která další památka dotaci dostane, a v jaké výši, rozhodne MMR do konce října. „V tuto chvíli posuzujeme náhradní projekty,“ podotkla Vároši.

Mezi žadatele patří třeba poutní areál v Příbrami Svatá hora, hrad Loket, dále město Slavkov u Brna s projektem zpřístupnění valů a obnovy zámecké zdi zámku Slavkov nebo Nadační fond RBB Invest, který chce zachránit národní kulturní památku Starý pivovar v Jindřichově Hradci.